Odlični zdrobovi žličniki z blitvo
Žličniki so odlični v juhicah, golažu, enolončnicah in podobnih jedeh. Naredijo se hitro, preprosto, okus pa je tako okusen in domač, da ga ne more prekositi nobena kupljena reč. Ti zdrobovi žličniki so nekoliko drugačni in nekaj posebnega, saj jim poleg pšeničnega zdroba dodamo še koščke blitve. Slednja izboljša in popestri njihov okus, po drugi strani pa prispeva tudi k njihovemu videzu.
Pripomočki za zdrobove žličnike:
- posodica
- vilica
- deska za rezanje
- kuhinjski nož
- (hladilnik)
- lonec z vodo ali še bolje z juho, enolončnico ipd.
Zdrobovi žličniki – sestavine
Za 3 osebe:
- 1 jajce
- ščepec soli
- večji list blitve
- okrog 8 jušnih žlic pšeničnega zdroba
- vsaj 0,8 l tekočine (vode, juhe, enolončnice, golaža …)
Priprava zdrobovih žličnikov:
V posodi najprej razbijemo jajce, ki ga posolimo.
Jajce stepemo.
Blitvo operemo in drobno nasekljamo.
Nasekljano blitvo dodamo v posodico, kjer smo prej stepli jajce. Vanjo postopoma (žlico po žlico) dodajamo še pšenični zdrob in mešamo z vilico, dokler ne nastane gladka zmes. Načeloma dodamo 8 jušnih žlic zdroba, če pa se vam bo zdela zmes preredka, dodajte še kakšno več.
Na koncu mora biti zmes kompaktna. Če le imate čas, jo pustite, naj nekaj časa stoji v hladilniku, da bo postala še bolj čvrsta.
Tekočino, ki jo imate, zavrite, žličnike oblikujte s pomočjo žličke in jih spuščajte vanjo.
Žličniki naj se 10 minut kuhajo na šibkem ognju, vmes jih lahko enkrat premešate. Zdrobovi žličniki z blitvo so zanimivi in hitro pripravljeni, zato so odličen dodatek, ki bo popestril vsako jed “na žlico”.