Odlični zdrobovi žličniki z blitvo
Print Friendly, PDF & Email

Žličniki so odlični v juhicah, golažu, enolončnicah in podobnih jedeh. Naredijo se hitro, preprosto, okus pa je tako okusen in domač, da ga ne more prekositi nobena kupljena reč. Ti zdrobovi žličniki so nekoliko drugačni in nekaj posebnega, saj jim poleg pšeničnega zdroba dodamo še koščke blitve. Slednja izboljša in popestri njihov okus, po drugi strani pa prispeva tudi k njihovemu videzu.

Odlični zdrobovi žličniki z blitvo

Pripomočki za zdrobove žličnike:

  • posodica
  • vilica
  • deska za rezanje
  • kuhinjski nož
  • (hladilnik)
  • lonec z vodo ali še bolje z juho, enolončnico ipd.

Zdrobovi žličniki – sestavine

Za 3 osebe:

  • 1 jajce
  • ščepec soli
  • večji list blitve
  • okrog 8 jušnih žlic pšeničnega zdroba
  • vsaj 0,8 l tekočine (vode, juhe, enolončnice, golaža …)

Priprava zdrobovih žličnikov:

V posodi najprej razbijemo jajce, ki ga posolimo.

Odlični zdrobovi žličniki z blitvo

Jajce stepemo.

Odlični zdrobovi žličniki z blitvo

Blitvo operemo in drobno nasekljamo.

Odlični zdrobovi žličniki z blitvo

Nasekljano blitvo dodamo v posodico, kjer smo prej stepli jajce. Vanjo postopoma (žlico po žlico) dodajamo še pšenični zdrob in mešamo z vilico, dokler ne nastane gladka zmes. Načeloma dodamo 8 jušnih žlic zdroba, če pa se vam bo zdela zmes preredka, dodajte še kakšno več.

Odlični zdrobovi žličniki z blitvo

Na koncu mora biti zmes kompaktna. Če le imate čas, jo pustite, naj nekaj časa stoji v hladilniku, da bo postala še bolj čvrsta.

Odlični zdrobovi žličniki z blitvo

Tekočino, ki jo imate, zavrite, žličnike oblikujte s pomočjo žličke in jih spuščajte vanjo.

Odlični zdrobovi žličniki z blitvo

Žličniki naj se 10 minut kuhajo na šibkem ognju, vmes jih lahko enkrat premešate. Zdrobovi žličniki z blitvo so zanimivi in hitro pripravljeni, zato so odličen dodatek, ki bo popestril vsako jed “na žlico”.

Odlični zdrobovi žličniki z blitvo

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.7]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor