Odlični krompirjevi kroketi
Če kaj zares obožujem, so to krompirjevi kroketi, ki so pripravljeni po tem receptu. Njami, lahko jih jem zraven vsake omake, zrezka in celo same, saj so boljši kot kak čips. Kar zgrozi me, ko vidim, da jih mamice otrokom kupujejo v trgovini. Zakaj neki bi jih kupile, če si lahko vsaj za vikend vsaka vzame nekaj časa in naredi naenkrat večjo količino, potem jih pa lahko še zamrzne in večkrat uporabi. Priprava krompirjevih kroketov je tudi odlična ideja, kako ustvarjati v kuhinji skupaj s svojimi najbližjimi. Če se še niste zaljubili vanje, jih poskusite narediti in kulinarični metuljčki v želodcu so zagotovljeni! 🙂
Pripomočki za krompirjeve krokete:
- kozica
- cedilo
- tlačilka za pire
- pult za gnetenje
- (lahko tudi kuhinjski robot z nastavki za pripravo testa ali pa roke)
- silikonska podlaga
- pladenj (in če boste zamrzovali še vrečke za zamrzovanje)
- vilica
- dva krožnika
- ponev
- obračalka
- nož
Krompirjevi kroketi – sestavine:
- 900 g krompirja
- 300 g ostre moke
- 70 g masla
- čajna žlička soli
- pol čajne žličke muškatnega oreščka
- 2 jajci
- kruhove drobtine
- olje za cvrtje
Priprava krompirjevih kroketov:
Krompir najprej olupimo, operemo in skuhamo v slani vodi.
Ko je krompir kuhan, ga dobro odcedimo.
Nato ga pretlačimo, dodamo sol, muškatni orešček, maslo in eno jajce.
Potem dodamo še moko.
Dobro premešamo in močno gnetemo z rokama ali pa s pomočjo kuhinjskega robota, dokler ne dobimo gladkega testa. Ne skrbite, če je testo bolj mehko. Takšno tudi mora biti. Če pa se vam zdi res lepljivo, pa dodajte še malo moke.
Testo stresemo na pomokano silikonsko podlago in ga razdelimo na dva dela.
Vsak del razdelimo na tri kepice in iz vsake oblikujemo debelejšo klobaso, kot je videti na sliki.
Vsako “klobaso” razrežemo na približno 5 cm dolge koščke, iz katerih potem oblikujemo valje.
Valje zlagamo na pladenj. Od te količine boste dobili kar precej kroketov, zato jih lahko tudi zamrznete in uporabite za drugič. Tiste krokete, ki jih želite zamrzniti, postavite na pladenj, ki ga dajte nato v zamrzovalnik za približno eno uro. Nato ga vzemite iz zamrzovalnika in krokete, ki so se že začeli zamrzovati, vsakega posebej prestavite s pladnja v vrečko za zamrzovanje. Na ta način v vrečki ne bodo zlepljeni in jih boste po odmrzovanju lahko naprej panirali.
Za krokete, ki jih nameravate pojesti že danes, pripravite v enem krožniku drobtine in v drugem jajce.
Krompirjevi kroketi naj se najprej namočijo v jajcu.
Nato jih povaljamo še v drobtinah.
Olje v ponvi močno segrejete in na njem krokete ocvremo do zlato-rjave barve. Pazimo, da nam pri tem ne zagorijo.
Ocvrte krokete lahko odcedimo na prtičkih, nato pa jih postrežemo na krožniku. Odlično se priležejo k zrezku in omaki.
Ravno tako okusni pa so tudi sami, saj so kot kak prigrizek, ki se ga kar ne moreš naveličati. Odlični krompirjevi kroketi so zares fantazija okusov in resno lahko povzročijo kulinarično odvisnost. 🙂 Čeprav si je za njihovo pripravo treba vzeti malo več časa, se to pozneje res obrestuje (še zlasti, če jih tudi zamrznemo in še večkrat pripravimo na hitro).