Odlični krompirjevi kroketi
Print Friendly, PDF & Email

Če kaj zares obožujem, so to krompirjevi kroketi, ki so pripravljeni po tem receptu. Njami, lahko jih jem zraven vsake omake, zrezka in celo same, saj so boljši kot kak čips. Kar zgrozi me, ko vidim, da jih mamice otrokom kupujejo v trgovini. Zakaj neki bi jih kupile, če si lahko vsaj za vikend vsaka vzame nekaj časa in naredi naenkrat večjo količino, potem jih pa lahko še zamrzne in večkrat uporabi. Priprava krompirjevih kroketov je tudi odlična ideja, kako ustvarjati v kuhinji skupaj s svojimi najbližjimi. Če se še niste zaljubili vanje, jih poskusite narediti in kulinarični metuljčki v želodcu so zagotovljeni! 🙂

Odlični krompirjevi kroketi

Pripomočki za krompirjeve krokete:

  • kozica
  • cedilo
  • tlačilka za pire
  • pult za gnetenje
  • (lahko tudi kuhinjski robot z nastavki za pripravo testa ali pa roke)
  • silikonska podlaga
  • pladenj (in če boste zamrzovali še vrečke za zamrzovanje)
  • vilica
  • dva krožnika
  • ponev
  • obračalka
  • nož

Krompirjevi kroketi – sestavine:

  • 900 g krompirja
  • 300 g ostre moke
  • 70 g masla
  • čajna žlička soli
  • pol čajne žličke muškatnega oreščka
  • 2 jajci
  • kruhove drobtine
  • olje za cvrtje

Priprava krompirjevih kroketov:

Krompir najprej olupimo, operemo in skuhamo v slani vodi.

Odlični krompirjevi kroketi

Ko je krompir kuhan, ga dobro odcedimo.

Odlični krompirjevi kroketi

Nato ga pretlačimo, dodamo sol, muškatni orešček, maslo in eno jajce.

Odlični krompirjevi kroketi

Potem dodamo še moko.

Odlični krompirjevi kroketi

Dobro premešamo in močno gnetemo z rokama ali pa s pomočjo kuhinjskega robota, dokler ne dobimo gladkega testa. Ne skrbite, če je testo bolj mehko. Takšno tudi mora biti. Če pa se vam zdi res lepljivo, pa dodajte še malo moke.

Odlični krompirjevi kroketi

Testo stresemo na pomokano silikonsko podlago in ga razdelimo na dva dela.

Odlični krompirjevi kroketi

Vsak del razdelimo na tri kepice in iz vsake oblikujemo debelejšo klobaso, kot je videti na sliki.

Odlični krompirjevi kroketi

Vsako “klobaso” razrežemo na približno 5 cm dolge koščke, iz katerih potem oblikujemo valje.

Odlični krompirjevi kroketi

Valje zlagamo na pladenj. Od te količine boste dobili kar precej kroketov, zato jih lahko tudi zamrznete in uporabite za drugič. Tiste krokete, ki jih želite zamrzniti, postavite na pladenj, ki ga dajte nato v zamrzovalnik za približno eno uro. Nato ga vzemite iz zamrzovalnika in krokete, ki so se že začeli zamrzovati, vsakega posebej prestavite s pladnja v vrečko za zamrzovanje. Na ta način v vrečki ne bodo zlepljeni in jih boste po odmrzovanju lahko naprej panirali.

Odlični krompirjevi kroketi

Za krokete, ki jih nameravate pojesti že danes, pripravite v enem krožniku drobtine in v drugem jajce.

Odlični krompirjevi kroketi

Krompirjevi kroketi naj se najprej namočijo v jajcu.

Odlični krompirjevi kroketi

Nato jih povaljamo še v drobtinah.

Odlični krompirjevi kroketi

Olje v ponvi močno segrejete in na njem krokete ocvremo do zlato-rjave barve. Pazimo, da nam pri tem ne zagorijo.

Odlični krompirjevi kroketi

Ocvrte krokete lahko odcedimo na prtičkih, nato pa jih postrežemo na krožniku. Odlično se priležejo k zrezku in omaki.

https://oblizniprste.si/slastna-kosila/socni-mehki-svinjski-zrezki-v-omaki-z-vinom/

Ravno tako okusni pa so tudi sami, saj so kot kak prigrizek, ki se ga kar ne moreš naveličati. Odlični krompirjevi kroketi so zares fantazija okusov in resno lahko povzročijo kulinarično odvisnost. 🙂 Čeprav si je za njihovo pripravo treba vzeti malo več časa, se to pozneje res obrestuje (še zlasti, če jih tudi zamrznemo in še večkrat pripravimo na hitro).

Odlični krompirjevi kroketi

Ocena:
Skupaj: 39 Povprečno: 4.2]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor