Odlične polnjene paprike
Print Friendly, PDF & Email

Polnjene paprike so jed, ki mnoge vrne v otroštvo in obuja spomine na mamo in babico. Vsi jih poznamo, večina jih ima rada, zanimivo pa je, da jih skoraj vsakdo pripravlja na svoj način. Jaz sem poskusila že kar nekaj različnih receptov in izmed vseh me je najbolj očaral ta, ki vam ga tokrat predstavljam. Ker so takšne polnjene paprike odlične in najboljše, jih bom vedno pripravljala samo še na ta način. Poskusite ga še vi, morda bo tudi vas očaral. 🙂

Odlicne polnjene paprike

Pripomočki za pripravo polnjenih paprik:

  • štedilnik
  • srednje velika posoda
  • žlica
  • kuhalnica
  • večji lonec s pokrovko
  • manjša kozica
  • kozarec

Odlične polnjene paprike – sestavine:

  • 1 kg očiščenih paprik
  • 1 paprika
  • 0,5 kg mlete govedine
  • 1 čebula
  • 4 stroki česna
  • 1 korenček
  • vejica svežega peteršilja
  • 50 g riža
  • 5 do 6 majhnih žličk mlete sladke rdeče paprike
  • 3 majhne žličke popra
  • 3 majhne žličke soli
  • 2 majhni žlički mešanice začimb
  • pol majhne žličke origana in bazilike
  • malo olja
  • 3 žlice gladke pšenične moke
  • 1 svež, olupljen in sesekljan paradižnik (ali iz pločevinke)
  • približno 1 l vode

Postopek priprave odličnih polnjenih paprik:

Paprike najprej izdolbemo, operemo in posušimo. Nato pripravimo zmes. V posodi zmešamo mleto govedino, sesekljano čebulo, eno sesekljano svežo papriko, sesekljan korenček, česen, peteršilj, dodamo 2 žlički popra in 3 žličke mlete sladke rdeče paprike, riž, 1 žličko mešanice začimb, 1 in pol žličko soli in dobro premešamo.

Odlicne polnjene paprike

Nato paprike polnimo z zmesjo, a ne čisto do vrha. Ostati mora kak centimeter prostora.

Odlicne polnjene paprike

V večjem loncu segrejemo olje, dodamo moko in ves čas mešamo. Tu je treba biti res pozoren, da se ne prismodi. Medtem damo v kozico kak liter vode in jo segrejemo do vretja.

Odlicne polnjene paprike

Ko nastane lepa rjavkasta barva, dodamo še 2 do 3 žličke mlete sladke paprike, žličko in pol soli, eno žličko popra in preostanek mešanice za začimbe. Še naprej mešamo.Odlicne polnjene paprike

Potem prilijemo vrelo vodo. Vse dobro premešamo in počakamo, da tekočina zavre. Vanjo položimo polnjene paprike.

Odlicne polnjene paprike

Po potrebi dolijemo še malo vode, da bodo paprike čim bolj “pokrite”. Lonec pokrijemo s pokrovko in paprike na nizkem ognju kuhamo pol ure. Po tem dodamo nanje olupljen in sesekljan paradižnik. Če je poletje, uporabimo svežega, če pa polnjene paprike kuhamo pozimi, dodamo paradižnik iz pločevinke.

Odlicne polnjene paprike

Dodamo še origano in baziliko. Premešamo in vse skupaj spet pokrijemo s pokrovko ter na nizkem do zmernem ognju kuhamo 20 do 30 minut. Ko so polnjene paprike kuhane, so videti tako kot na spodnji sliki. Tekočino poskusimo in po potrebi še malo dosolimo ali popopramo. Imeti mora lepo barvo in biti polnega okusa – ne kot kakšna bleda juha, kot se zna mnogim zgoditi pri pripravi polnjenih paprik.

Odlicne polnjene paprike

Preostane samo še degustacija. Paprike pustimo, da se malo ohladijo, nato jih postrežemo v globoke krožnike. Zraven prilijemo dosti tekočine, ki je zares polnega okusa in prijetnih barv. V vsak krožnik dodamo žličko kisle smetane, po vrhu potresemo sesekljan peteršilj. Domače, polnega okusa, prijetnih barv in zelo dobro – to so odlične polnjene paprike. Dober tek!

Odlicne polnjene paprike

Ocena:
Skupaj: 14 Povprečno: 4.3]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor