Ocvrti veliki peresniki polnjeni z mocarelo in tuno
Ocvrti veliki peresniki polnjeni z mocarelo in tuno so prava kulinarična specialiteta. V bistvu spominjajo na kanelone, vendar malo drugače. Ljubitelji testenin jih bodo zelo veseli.
Ocvrti veliki peresniki polnjeni z mocarelo in tuno – pripomočki:
- tehtnica
- nož
- penovka
- ponev
- skleda
- vilica
- 3 posodice za paniranje
Ocvrti veliki peresniki polnjeni z mocarelo in tuno – sestavine:
Za 3 osebe
- 12 peresnikov velikanov (4 na osebo)
- 200 g naribane mocarele
- 1 manjša pločevinka tune
- 1 jajce
- ščep česna v prahu
- sveža bazilika
- svež peteršilj
- ščep čilijevih kosmičev (ni obvezno)
- ščep soli
- poper
Za paniranje:
- 1 do 2 jajci
- 3 žlice moke
- 6 žlic krušnih drobtin
In še:
- 300 ml olja za cvrtje
Ocvrti veliki peresniki polnjeni z mocarelo in tuno – postopek:
Kupimo velike, ampak res velike peresnike – velikane med peresniki. Sicer jih ni povsod za kupiti, zato sem toliko bolj vesela, ko jih zagledam na polici in takrat jih kupim nekaj na zalogo.
Naredimo filo. V skledo damo ribano mocarelo, dodamo jajce, od olja odcejeno tuno, baziliko, peteršilj, čili, sol, poper, česen v prahu in vse premešamo in združimo.Izberemo 12 peresnikov in še ene 3 zraven, za rezervo, za vsak slučaj, če med kuhanjem kateri razpade ali če nam ostane še kaj nadeva, da ga porabimo. V vrelem slanem kropu jih skuhamo al dente. To je zelo pomembno, ker če jih bomo skuhali preveč, jih bomo zelo težko polnili. Kuhane peresnike al dente odcedimo in pokapljamo z oljem, da se ne sprimejo med seboj.Vsakega posebej napolnimo s filo. To bomo najlažje in najhitreje storili kar s prsti.Sedaj se lotimo klasičnega paniranja: moka, jajce in na koncu v drobtine. Če želimo jih lahko 2 krat paniramo, tako bomo dobili čudovito hrustljavo skorjico. Jaz sem jih panirala samo 1 krat in nato že panirane peresnike samo oba konca še enkrat pomočila v jajce in nato v drobtine. Tako sem jih dodatno “zapečatila”, da bi med cvrenjem preprečila morebitno uhajanje sira.V ponvici segrejemo olje in polnjene velike peresnike zlato ocvremo. S penovko jih poberemo iz olja in jih odložimo na cedilo, da se odteče morebitna odvečna maščoba. Ocvremo jih lahko tudi v fritezi, če nam je ta izbira ljubša.Zraven ponudimo mešano solato in kakšno pomako ter kozarec šipona z nežno cvetico. Dober tek!