Ocvrti sir v srajčki
Pri nas doma smo vsi veliki ljubitelji sira, predvsem poltrdega. Eden od načinov njegove priprave je tudi ta, da ga ocvremo. Lahko ga panirate, če pa vam primanjkuje časa, pa ga lahko pripravite tudi na slednji način, da jajca in moko umešate skupaj s ščepom soli ter sir pomakate v to gosto zmes in tako sir ”oblečete v srajčko” in ocvrete.
Sir v srajčki – pripomočki:
- deska za rezanje
- nož
- skleda za stepanje jajc
- metlica za stepanje
- večja ponev
- dve jedilni žlici
- krožnik za serviranje
Sir v srajčki -sestavine
Za 6 oseb:
- 650 g sira edamec
- 6 debelih jajc
- 360 g bele gladke moke
- ščep soli
- olje ali svinjska mast za cvrtje
Ocvrti sir – postopek:
Poljubni sir, priporočam pa edamca, s pomočjo jedilnega noža narežemo na 0,5 cm široke rezine. Le-te potem še dodatno prerežemo na polovico, da dobimo manjše koščke.
V skledi stepemo jajca, katerim dodamo ščep soli in moko. Če se vam zdi, da je zmes preredka, dodajte še malo več moke. Dobiti moramo gosto zmes, ker se nam bo v nasprotnem primeru sir prijemal na ponev. Sira nikoli ne pečemo predolgo, ravno toliko, da se malo napihne. Če bo preveč pečen, bo stekel ven.
Srednje veliko ponev do polovice napolnimo z mastjo ali oljem. Ko je le-to dovolj segreto, začnemo s pripravo sira. Sir pomočimo v zmes iz jajc in moke ter ga položimo na segreto olje. Ko je sir z ene strani dovolj pečen, ga previdno obrnemo še na drugo stran. Popečemo in položimo na krožnik. Serviramo. Dober tek.
Popečemo in položimo na krožnik. Serviramo.
Dober tek.