Ocvrte dežnikarice
Print Friendly, PDF & Email

Bilo je veliko deževnih dni, a kot vedno, po dežju zopet posije sonce. V naši okolici je ob prvih sončnih žarkih, po robovih gozdov in travnikov, pognalo veliko gobic. Med njimi tudi odlične marele ali dežnikarice. Če jih imate tudi vi radi, predlagam, da poskusite ta recept in si za kosilo pripravite ocvrte dežnikarice.

Postopek za pripravo je preprost tudi za tiste, ki v kuhinji nimajo veliko izkušenj. To zelo okusno kosilo, lahko dopolnite z vloženimi kislimi paprikami in tatarsko omako. Ob takšni postrežbi bodo ocvrte dežnikarice prava gurmanska pojedina.

Pripomočki za pripravo ocvrtih dežnikaric:

  • kuhinjska brisača
  • deska in nož za rezanje
  • večja ponev
  • 2 globoka krožnika ali posodi
  • vilica
  • lopata za obračanje
  • papirnate kuhinjske brisače
  • posoda za odlaganje ocvrtih dežnikaric

Sestavine za pripravo ocvrtih dežnikaric

Za 4-5 oseb:

  • 7 večjih dežnikaric
  • 4 cela jajca
  • 300-500 g bele moke (odvisno od velikosti dežnikaric)
  • 3-4 dl olja za cvrtje
  • sol
  • 1 dl hladne vode

Postopek priprave ocvrtih dežnikaric:

Dežnikarice operemo, očistimo in jim odstranimo peclje. Očiščene klobuke položimo na kuhinjsko brisačo, da se malo posušijo. Klobuke nato položimo na zgornjo stran, tako da je spodnji del(prašniki) obrnjen proti nam.

Tako obrnjene dežnikarice posolimo po okusu in jih prerežemo na polovico.

Pripravimo dva globoka krožnika.V enega damo 4 cela jajca in vlijemo 1 dl hladne vode, sestavine s pomočjo vilice združimo. V drugi krožnik damo belo moko.

Vsako polovico dežnikarice posebej najprej dobro pomokamo.

Na to še dobro povaljamo v narejeni zmesi iz jajc in vode.

V ponev vlijemo olje in ga segrejemo. Pripravljene dežnikarice položimo na segreto olje in na zmernem ognju cvremo 3 minute.

Z pomočjo lopatke za obračanje, dežnikarico previdno obrnemo in jo ocvremo še na drugi strani.

Pripravimo si posodo, v katero bomo odlagali ocvrte dežnikarice in jo obložimo s papirnatimi brisačkami in nanje odlagamo pripravljene dežnikarice. Tako bomo odstranili odvečno maščobo.

Ocvrte dežnikarice so pripravljene.

Dober tek.

 

Ocena:
Skupaj: 14 Povprečno: 4.5]

Dodaj odgovor