Ocvrta jetrca
Jetrca najbrž niso pogosto na vašem jedilniku, a vsake toliko časa je sprememba dobrodošla. Jetrca vsebujejo različne vitamine in minerale, ponašajo pa se s precejšnjo vsebnostjo kalija in železa. Največkrat se srečamo z jetrci v raznih omakah, tokrat pa pripravimo ocvrta svinjska jetrca.
Ocvrta jetrca – pripomočki:
- nož in deska za rezanje
- globok krožnik
- ponev
- papirnata brisača
- vilice ali prijemalka
Ocvrta jetrca – sestavine:
- svinjska jetrca (cca. 150-200 g na osebo)
- moka
- sol
- olje za cvrtje
Ocvrta jetrca – postopek:
Svinjska jetra operemo in osušimo. Narežemo jih na zrezke, ki naj ne bodo pretanki.
Zrezke jeter povaljamo v moki in jih polagamo v vroče olje.
Jetrca so hitro ocvrta – potrebujejo le dve do tri minute na vsaki strani. Pazimo, da jih ne cvremo predolgo, saj hitro postanejo pretrda. Ko so lepo rjavo zapečena jih z vilicami ali prijemalko vzamemo iz olja in jih polagamo na papirnate brisače, da se znebimo odvečne maščobe.
Šele ocvrta jetrca solimo po okusu. Pomembno je, da jetrom nikoli ne dodajamo soli pred ali med termično obdelavo, sicer ne bodo prijetno mehka. Ocvrtim jetrcom se odlično poda pire krompir ali mehak bel kruh.
Naj vam tekne!