Ocvrta cvetača
Print Friendly, PDF & Email

Ocvrta cvetača je odlična priloga, ki paše tako k mesnim kot tudi ribjim jedem. Skupaj s tatarsko omako je lahko samostojno kosilo ali večerja. Lahko pa jo uporabimo kot del dekoracije krožnikov ali pladnja.

ocvrta-cvetaca

Pripomočki za pripravo ocvrte cvetače:

  • večji lonec za kuhanje
  • globlja ponev
  • 3 globoki krožniki ali posode
  • deska in nož za rezanje
  • papirne kuhinjske brisače
  • posoda za odlaganje cvetače
  • cedilo
  • vilica
  • žlica
  • štedilnik

Sestavine za pripravo ocvrte cvetače

Kot samostojna jed za 4-5 oseb:

  • 2,5-3 kg očiščene cvetače
  • 300 g bele moke
  • 300 g kruhovih drobtin
  • 5 celih jajc
  • 1 dl vode ali mleka
  • sol
  • 3-4 litri vode za kuhanje cvetače
  • sončnično olje za cvrtje (količina odvisna od posode v kateri boste cvrli)

Postopek za pripravo ocvrte cvetače

Cvetačo najprej očistimo, odstranimo liste in koreninski del. Z nožem previdno odrežemo cvetove (cvetov ne režemo na manjše kose), jih položimo v večji lonec, dodamo ščep soli in prelijemo z vodo. Postavimo na štedilnik in kuhamo 35 minut v pokriti posodi.

ocvrta-cvetaca

Kuhano cvetačo odcedimo, posolimo po okusu in pustimo, da se ohladi. Med tem časom pripravimo 3 globoke krožnike ali posode. V prvi krožnik stresemo moko, v drugem razžvrkljamo jajca, katerim dodamo vodo ali mleko in v tretjega vsujemo drobtine.

Cvetačne cvetove najprej povaljamo v moki, nato v jajcu in na koncu še v drobtinah.

ocvrta-cvetaca

V ponev vlijemo olje in ga segrejemo na štedilniku. Panirane cvetove cvetače sedaj polagamo v ponev, v segreto olje. Pri tem pazimo, da je med njimi dovolj prostora in se med seboj ne dotikajo.

ocvrta-cvetaca

Cvremo na zmernem ognju, na vsako stran približno 4 minute.

Ocvrto cvetačo položimo na papirnato kuhinjsko brisačo, da vpije odvečno maščobo.

ocvrta-cvetaca

Cvetača je pripravljena za serviranje.

ocvrta-cvetaca

Dober tek.

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.7]

Dodaj odgovor