Ocvrta cvetača
Ocvrta cvetača je odlična priloga, ki paše tako k mesnim kot tudi ribjim jedem. Skupaj s tatarsko omako je lahko samostojno kosilo ali večerja. Lahko pa jo uporabimo kot del dekoracije krožnikov ali pladnja.
Pripomočki za pripravo ocvrte cvetače:
- večji lonec za kuhanje
- globlja ponev
- 3 globoki krožniki ali posode
- deska in nož za rezanje
- papirne kuhinjske brisače
- posoda za odlaganje cvetače
- cedilo
- vilica
- žlica
- štedilnik
Sestavine za pripravo ocvrte cvetače
Kot samostojna jed za 4-5 oseb:
- 2,5-3 kg očiščene cvetače
- 300 g bele moke
- 300 g kruhovih drobtin
- 5 celih jajc
- 1 dl vode ali mleka
- sol
- 3-4 litri vode za kuhanje cvetače
- sončnično olje za cvrtje (količina odvisna od posode v kateri boste cvrli)
Postopek za pripravo ocvrte cvetače
Cvetačo najprej očistimo, odstranimo liste in koreninski del. Z nožem previdno odrežemo cvetove (cvetov ne režemo na manjše kose), jih položimo v večji lonec, dodamo ščep soli in prelijemo z vodo. Postavimo na štedilnik in kuhamo približno 20 minut ob zmernem vretju. Moji cvetovi cvetače so res veliki, zato potrebujejo tako dolgo kuhanje. V kolikor so vaši cvetovi cvetače manjši, kuhanje prilagodite temu, da bo cvetača še vedno kuhana ”na zob” in trda, ne razkuhana.
Kuhano cvetačo odcedimo, posolimo po okusu in pustimo, da se ohladi. Med tem časom pripravimo 3 globoke krožnike ali posode. V prvi krožnik stresemo moko, v drugem razžvrkljamo jajca, katerim dodamo vodo ali mleko in v tretjega vsujemo drobtine.
Cvetačne cvetove najprej povaljamo v moki, nato v jajcu in na koncu še v drobtinah.
V ponev vlijemo olje in ga segrejemo na štedilniku. Panirane cvetove cvetače sedaj polagamo v ponev, v segreto olje. Pri tem pazimo, da je med njimi dovolj prostora in se med seboj ne dotikajo.
Cvremo na zmernem ognju, na vsako stran približno 3-4 minute.
Ocvrto cvetačo položimo na papirnato kuhinjsko brisačo, da vpije odvečno maščobo.
Cvetača je pripravljena za serviranje.
Dober tek.