Ocvrt polnjen jajčevec
Jajčevci oz. melancani so zelenjava, ki so obdani z lepo lesketajočo vijolično barvo in iz njih je mogoče pripraviti zelo slastne jedi. Primerni so za peko na žaru, za polnjenje, za omake in še in še. Danes bomo pripravili ocvrt polnjen jajčevec.
Ocvrt polnjen jajčevec – pripomočki:
- deska za rezanje
- nož
- tehtnica
- ribeželn
- žlica
- vilica
- skodela
- 3 posodice za paniranje
- ponev
Ocvrt polnjen jajčevec – sestavine:
Za 2 osebi
- 1 jajčevec (cca. 500 g)
- 50 g kremnega sira
- 70 g naribane mocarele sira
- 70 g naribanega edamec sira
- 3 žlice ribanega parmezan sira
- 4 večji listi bazilike
- 1 manjše jajce (ali 1/2 velikega)
- sol
- poper
Za paniranje:
- 1 jajce
- 2 žlici moke
- krušne drobtine
- olje za cvrtje
Ocvrt polnjen jajčevec – postopek:
Jajčevec narežemo na kolobarje debeline cca. 5 mm. Mlade, čvrste jajčevce ni potrebno lupiti. Lupimo le stare, preveč zrele jajčevce. V temno vijolični lupini se skriva veliko antioksidantov.Ker jajčevci ob peki vpijejo veliko olja, je pomembno kako jih pripravimo. Narezane kolobarje jajčevca solimo in jih pustimo cca. 45 minut, da se odteče sok. S tako pripravo bodo jajčevci vpili veliko manj maščobe in tudi grenili ne bodo.Izločen sok na kolobarjih jajčevca popivnamo s papirnato servieto.
Nato se lotimo priprave nadeva. V skledi združimo kremni sir, mocarela sir, edamec sir, parmezan, jajce, baziliko, sol in poper. Če imamo veliko jajce, ga uporabimo samo pol. Vse sestavine s pomočjo žlice združimo. Nadev ne sem biti preredek, v takšnem primeru dodamo še parmezan sir.
Poiščemo po dve in dve rezini jajčevca, ki se po velikosti najlepše prekrivata. Rezino jajčevca premažemo z nadevom in prekrijemo z drugo rezino. Postopek ponavljamo dokler ne porabimo vseh kolobarjev jajčevca.Polnjene rezine jajčevca polagamo na krožnik ali desko in nato jih za 1 uro damo v zamrzovalnik.Pripravimo si posodice za paniranje in jih napolnimo: v prvo stepemo jajce, v drugo nasipamo moko in v tretje krušne drobtine. Polnjene kolobarje jajčevca, ki so do 3/4 zamrznili sedaj z lahkoto paniramo.Ocvremo jih v olju na srednji temperaturi.Dober tek!