Nostalgična pita sirnica
Nostalgična pita sirnica je podobna bureku vendar ni burek! Lahko jo pripravimo tudi z mesom, špinačo, jabolko – v vsaki obliki in izvedbi bo odlična za kosilo ali večerjo. Seveda pa jo lahko postrežemo tudi kot prigrizek, skupaj s skodelico jogurta.
Pripomočki za pripravo nostalgične pite sirnice:
- posoda za mešanje
- pekač
- metlica
Sestavine za pripravo nostalgične pite sirnice:
Postopek priprave nostalgične pite sirnice:
Skuto in feta sir dobro premešamo v posodi, da pridobimo gladko maslo brez velikih kosov sira. Nato zmešamo jajca in jih dodamo sirom. Vse skupaj dobro premešamo. Sedaj maso solimo, ne veliko, ker je že feta sir slan. Dodamo tudi malo popra.
V posodi zmešamo 1 dl rastlinskega olja ter 1 dl vode ter malo popopramo. Nekaj tekočine zlijemo na dno pekača, da se nam nostalgična pita sirnica ne bo zalepila na dno.
Sedaj pričnemo z zlaganjem nostalgične pite sirnice. 2 lista listnatega testa položimo na dno pekača. Zlijemo na testo nekaj kapljic tekočine in položimo sire. Nato ponovno listnato testo ter sire dokler ne porabimo vse sestavine.
Pazimo, da spodnje liste pustimo zunaj, saj jih bomo uporabili za zadnjo plast nostalgične pite sirnice.
Tako, sedaj je pita sirnica pripravljena. Ko smo jo zložili do konca je potrebno, s preostalo tekočino, politi vrh pite in posebno robove. Tako bomo pridobili res tisto pravo mehkobo nostalgične pite sirnice.
Nostalgično pito sirnico postavimo v pečico na 180 °C, za približno pol ure, oziroma dokler se ne naredi lepa, zlato-rumena skorjica.
Postrežemo jo lahko kot samostojno jed, prigrizek ali kot dodatek.
Dober tek!