Nežni piščančji polpetki z jajcem
Nežne piščančje polpetke z jajcem lahko postrežemo s prilogo ali kot prigrizek z različnimi omakami. Sama poleg najraje pripravim pire krompir, ker se mi zdi, da res najbolje paše zraven. Polpetki so narejeni zelo hitro. Najboljši so še topli, čeprav lahko brez problema pojemo tudi hladne.
Nežni piščančji polpetki z jajcem – pripomočki:
- kuhinjska tehtnica
- nož
- deska za rezanje
- stiskač za česen
- skleda
- jedilna žlica
- vilica
- ponev
- špatula
- papirnate brisače
Nežni piščančji polpetki z jajcem – sestavine:
(za 2 osebi)
- 200 g piščančjih prsi (ali beder) brez kosti in kože
- 2 jajci (velikost M: 53 – 63 g)
- 40 g kisle smetane
- 25 g gladke bele moke
- 2 stroka česna
- manjši šop peteršilja
- sol po okusu
- poper po okusu
- olje
Nežni piščančji polpetki z jajcem – priprava:
Piščančja prsa (brez kosti in kože) narežemo na čim bolj drobne koščke. Namesto piščančjih prsi lahko uporabimo tudi piščančja bedra. Česen stisnemo s stiskačem za česen oz. drobno nasekljamo. Peteršilj drobno nasekljamo. Jajci razžvrkljamo.
Na koščke narezana piščančja prsa (ali bedra) prestavimo v skledo. K piščančjim prsim dodamo česen, peteršilj, kislo smetano, moko, sol in poper po okusu ter ražvrkljano jajce. Vse skupaj temeljito premešamo. Čim manjši so koščki piščanca, tem lažje in bolje lahko premešamo vse sestavine.
V ponev damo olje in ga dobro segrejemo. Nastavimo na srednjo temperaturo, da se nam polpetki počasi in enakomerno zapečejo. Če je temperatura previsoka, se lahko zgodi, da se polpeti zapečejo prehitro, meso pa ostane še surovo. Jaz jih običajno pečem na stopnji 4 od 6-ih na navadni električni plošči.
Z žlico zajamemo maso in jo damo na dobro segreto olje. Ko se polpeti zlato-rjavo zapečejo na eni strani, jih s špatulo ali vilico previdno obrnemo in zlato-rjavo zapečemo še na drugi strani. Priporočam, da naredite manjše polpete, ker ji je lažje obračati.
Polpete položimo na papirnate brisače, ki bodo vsrkale odvečno olje. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka mase. Polpete postrežemo takoj. Poleg zelo fino paše pire krompir ter razne omake.
Uživajte v okusih!