Nebeško mehka svinjska rulada s suhimi slivami
Nisem ravno ljubiteljica svinjine, toda tako pripravljena svinjska rulada s suhimi slivami je božanska, res neverjetno mehka in kar topi se v ustih. Slive dajejo poseben pridih tudi omaki, zato se lahko tudi omaka postavi po robu ruladi. Poskusite, ne bo vam žal! 🙂
Nebeško mehka svinjska rulada s suhimi slivami – pripomočki za pripravo:
- palični mešalnik in višja posoda za mešanje
- kuhalnica, ponev, kuhinjska deska in nož
Nebeško mehka svinjska rulada s suhimi slivami – sestavine:
Za 3 osebe:
- 400 do 500 g svinjskega fileja
- 150 g suhih sliv
- 3 jušne žlice masla
- 1 čebula
- 1 jušna žlica slivove marmelade
- košček črne čokolade
- 150 do 250 ml goveje juhe
- 50 ml rdečega vina
- pol jušne žlice sojine omake
- 1 jušna žlica paradižnikove mezge
- 100 g šampinjonov
- pol čajne žličke soli
- ščepec popra
Nebeško mehka svinjska rulada s suhimi slivami – postopek priprave:
Svinjski file prepolovimo, saj najbrž ne bi šel v ponev, nato ga najprej dobro očistimo, tako da odstranimo žilice in maščobe.
Ko file očistimo, naredimo skozi njega luknjo, pri čemer si pomagamo s kuhalnico.
Slive napolnimo z maslom.
Slive vstavimo v notranjost fileja. Tudi pri tem si pomagamo s kuhalnico. Vsak file posolimo. Na ponvi segrejemo žlico masla, nanj postavimo fileje in na vsakega položimo še malce masla.
Vsak file na močnem ognju popečemo z vsake strani približno pet minut. Popopramo ga, po želji lahko dodamo še kakšne začimbe za meso.
Meso odstavimo na krožnik in pokrijemo s folijo.
Na maščobi, kjer smo pekli meso, prepražimo čebulo. Zalijemo z vinom in pustimo, da izhlapi. Nato zalijemo še z juho.
Nato dodamo preostanek sliv (vse, ki so ostale po polnjenju fileja) in slivovo marmelado. Dodamo še šampinjone, pokrijemo in 10 minut kuhamo.
Ko slive omehčajo, njih in gobe pretlačimo s paličnim mešalnikom, tako da dobimo gladko omako. Pustimo lahko tu in tam kakšno celo slivo, ki bo vplivala na estetiko omake. Zalijemo lahko še z malo juhe ali tople vode. Omako solimo in popramo.
V ponev vrnemo svinjski file, dodamo sojino omako, paradižnikovo mezgo, čokolado, pokrijemo in vse skupaj kuhamo še približno 15 minut. Če se preveč zgosti, dodamo še malce vode. Vendar z vodo ne pretiravamo, vsaj ne naenkrat, počasi prilivamo po malem.
Svinjska rulada s suhimi slivami je pripravljena.
Tako okusna je, da lahko uživamo v aromah, ki nam jih ponuja skupaj z omako, poleg pa se odlično priležejo svaljki ali sirovi štruklji. Za dekoracijo lahko uporabimo drobnjak in cvetove regrata, tako da bo krožnik pisan. 🙂 Dober tek!