Nebeško mehka svinjska rulada s suhimi slivami
Print Friendly, PDF & Email

Nisem ravno ljubiteljica svinjine, toda tako pripravljena svinjska rulada s suhimi slivami je božanska, res neverjetno mehka in kar topi se v ustih. Slive dajejo poseben pridih tudi omaki, zato se lahko tudi omaka postavi po robu ruladi. Poskusite, ne bo vam žal! 🙂

Nebesko mehka svinjska rulada s suhimi slivami

Nebeško mehka svinjska rulada s suhimi slivami – pripomočki za pripravo:

  • palični mešalnik in višja posoda za mešanje
  • kuhalnica, ponev, kuhinjska deska in nož

Nebeško mehka svinjska rulada s suhimi slivami – sestavine:

Za 3 osebe:

  • 400 do 500 g svinjskega fileja
  • 150 g suhih sliv
  • 3 jušne žlice masla
  • 1 čebula
  • 1 jušna žlica slivove marmelade
  • košček črne čokolade
  • 150 do 250 ml goveje juhe
  • 50 ml rdečega vina
  • pol jušne žlice sojine omake
  • 1 jušna žlica paradižnikove mezge
  • 100 g šampinjonov
  • pol čajne žličke soli
  • ščepec popra

Nebeško mehka svinjska rulada s suhimi slivami – postopek priprave:

Svinjski file prepolovimo, saj najbrž ne bi šel v ponev, nato ga najprej dobro očistimo, tako da odstranimo žilice in maščobe.

Nebesko mehka svinjska rulada s suhimi slivami

Ko file očistimo, naredimo skozi njega luknjo, pri čemer si pomagamo s kuhalnico.

Nebesko mehka svinjska rulada s suhimi slivami

Slive napolnimo z maslom.

Nebesko mehka svinjska rulada s suhimi slivami

Slive vstavimo v notranjost fileja. Tudi pri tem si pomagamo s kuhalnico. Vsak file posolimo. Na ponvi segrejemo žlico masla, nanj postavimo fileje in na vsakega položimo še malce masla.

Nebesko mehka svinjska rulada s suhimi slivami

Vsak file na močnem ognju popečemo z vsake strani približno pet minut. Popopramo ga, po želji lahko dodamo še kakšne začimbe za meso.

Nebesko mehka svinjska rulada s suhimi slivami

Meso odstavimo na krožnik in pokrijemo s folijo.

Nebesko mehka svinjska rulada s suhimi slivami

Na maščobi, kjer smo pekli meso, prepražimo čebulo. Zalijemo z vinom in pustimo, da izhlapi. Nato zalijemo še z juho.

Nebesko mehka svinjska rulada s suhimi slivami

Nato dodamo preostanek sliv (vse, ki so ostale po polnjenju fileja) in slivovo marmelado. Dodamo še šampinjone, pokrijemo in 10 minut kuhamo.

Nebesko mehka svinjska rulada s suhimi slivami

Ko slive omehčajo, njih in gobe pretlačimo s paličnim mešalnikom, tako da dobimo gladko omako. Pustimo lahko tu in tam kakšno celo slivo, ki bo vplivala na estetiko omake. Zalijemo lahko še z malo juhe ali tople vode. Omako solimo in popramo.

Nebesko mehka svinjska rulada s suhimi slivami

V ponev vrnemo svinjski file, dodamo sojino omako, paradižnikovo mezgo, čokolado, pokrijemo in vse skupaj kuhamo še približno 15 minut. Če se preveč zgosti, dodamo še malce vode. Vendar z vodo ne pretiravamo, vsaj ne naenkrat, počasi prilivamo po malem.

Nebesko mehka svinjska rulada s suhimi slivami

Svinjska rulada s suhimi slivami je pripravljena.

Nebesko mehka svinjska rulada s suhimi slivami

Tako okusna je, da lahko uživamo v aromah, ki nam jih ponuja skupaj z omako, poleg pa se odlično priležejo svaljki ali sirovi štruklji. Za dekoracijo lahko uporabimo drobnjak in cvetove regrata, tako da bo krožnik pisan. 🙂 Dober tek!

Nebesko mehka svinjska rulada s suhimi slivami

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor