Narastek iz palačink
Narastek iz palačink je zelo okusna in tudi hitro pripravljena jed, ki jo lahko uporabimo kot samostojen obrok ali tudi kot prilogo k različnim glavnim jedem. Palačinke po želji spečemo sveže, še bolje pa je, če uporabimo zalogo od prejšnjega dneva.
Pripomočki za narastek iz palačink:
- pečica
- električni mešalnik
Sestavine za narastek:
Za 2 osebi:
Za 6 do 8 palačink:
- 2 jajci
- 300 ml mleka
- 160 g moke
- ščepec soli
- ščepec sladkorja
Preliv:
- 200 g kisle smetane
- 180 g skute ali riccote
- 2 jajci
- muškatni orešček
- sol
Postopek za narastek iz palačink:
Najprej spečemo palačinke, ali še bolje je, če uporabino palačinke, ki so nam ostale od prejšnjega dne.
Če jih pečemo za to jed, namerimo mleko, vanj stremo jajci, dodamo malo soli in sladkorja ter med miksanjem dodajamo moko. Moko vzamemo poljubno. Iz te mase spečemo 6 do 8 palačink.
Palačinke za narastek ni nujno, da so najtanjše. Le ta bo še boljši, če je palačinka malo debelejša.
Ko so ohlajene, jih prerežemo na polovico in nato narežemo na do 1 centimeter široke trakove.
Sedaj si pripravimo preliv iz jajc, kisle smetane in skute ali riccote (albuminska skuta). Ta preliv še rahlo solimo in dodamo malo muškatnega oreščka za okus.
Preliv dobro zmešamo, da dobimo tekočo maso, ki jo prelijemo po narezanih palačinkah. Vse skupaj pustimo stati 10 do 15 minut, da palačinke to maso delno vpijejo vase.
Nato narastek pokrijemo s pokrovko, če pa te nimamo, si pomagamo z aluminijasto folijo in pečemo v naprej ogreti ventilacijski pečici 20 minut, na 180 °C.
Narastek po dvajsetih minutah odkrijemo in pečemo še nadaljnih 10 minut na 200°C, da se zgornja plast lepo zlato – rjavo zapeče.
Narastek iz palačink je slana jed, ki jo lahko postrežemo kot samostojno jed s prilogo kakšnega kompota ali porcije sezonske solate. Prav tako pa je lahko odlična priloga kakšnim mesnim jedem ali jedem z omakami.
Dober tek! 😊