Najboljše polnjene paprike
Polnjene paprike so priljubljena jed, ki jo lahko pripravimo v vsakem letnem času in vedno nam pride prav. Ko jih pripravljamo, prijetno diši po celi hiši, drugi ali tretji dan so še boljše, lahko pa jih tudi zamrznemo, tako da so – poleg odličnega okusa – tudi preproste in izredno praktične. Če boste upoštevali ta recept, bodo rezultat najboljše polnjene paprike, ki so prijetnega videza – so rdečkaste barve in niso blede, okusne, začinjene in prave domače.
Pripomočki za najboljše polnjene paprike:
- večji lonec
- zajemalka
- kuhalnica
- manjši nož
- posoda
Sestavine za najboljše polnjene paprike:
Za mesni nadev:
- 700 g mletega mešanega mesa
- 2 nasekljani čebuli
- 3 stroke sesekljanega česna
- čajna žlička mlete sladke paprike
- čajna žlička soli
- pol čajne žličke popra
- ena čajna žlička vegete
- 6 jušnih žlic riža
- 1 jušna žlica drobno sesekljanega peteršilja
Ostalo:
- 1 kg rumenih (babura) paprik
- 0,5 dl oljčnega olja
- 2 jušni žlici moke
- 1 vejica zelene
- 5 večjih žlic paradižnikovega koncentrata ali mezge
- ščepec soli
- vode po potrebi
Postopek za pripravo polnjenih paprik:
Paprike najprej očistimo – odrežemo jim peclje in semena, jih izdolbemo in operemo ter posušimo.
V posodo damo meso in vse sestavine, ki so potrebne za nadev.
Vse skupaj (najbolje z rokami) premešamo v enotno zmes.
Zdaj z nadevom polnimo paprike, a ne čisto do vrha, saj bo riž s kuhanjem zrasel in bi nam lahko nadev uhajal.
V loncu segrejte olje in nanj stresite moko. Mešajte, podobno kot za prežganko.
Ko bo moka dobila zlato barvo, dodajte paradižnikov koncentrat ali mezgo. Ves čas mešajte.
Nato počasi dolivajte vodo, da se bo omaka sproti zgoščala. Vode naj bo toliko, da bo povsem pokrila paprike, ki jih boste nato polagali v lonec.
Zdaj dajte v lonec še nadevane paprike.
Lahko dodate še kakšno vejico zelene. Če nimate vejice, lahko tudi kak košček gomolja.
Pokrito kuhajte na srednjem ognju nekje 90 minut. Po potrebi lahko ogenj tudi zmanjšate. Po tem času so polnjene paprike kuhane, omaka pa se je ravno prav zgostila. Omaka je prijetne rdeče barve, privlačnega videza in božanskega vonja, mesni nadev pa je prav tako lepo začinjen. Takšne paprike so najboljše polnjene paprike, ker v njih ne prevladuje riž, ki je pogosta napaka pri mnogih receptih, saj ga mnogi dajo preveč in dejansko jemo paprike z rižem, drugega pa niti ne čutimo. Poskusite jih.
Dober tek!