Nadevana svinjska rebrca
Za nedeljsko kosilo je dobra pečenka, nekako Slovenska tradicija. In če tradiciji dodamo še okusen nadev, dobimo zmagovito kombinacijo – to so okusna nadevana svinjska rebrca.
Nadevana svinjska rebrca – pripomočki:
- deska za rezanje
- nož
- posoda za pripravo nadeva
- pekač
- brizga za polnjenje (če jo imate, drugače polnite z roko)
Nadevana svinjska rebrca – sestavine:
(za 4 osebe)
- 1,5 kg svinjskih rebrc – del ki je brez kosti
- sol
- česen
- poper
- kumina
Za nadev:
- 250 g toasta
- manjša čebula
- 100 g prekajene slanine
- 2 jajci
- peteršilj
- sol in poper po okusu
- poljubna zelenjava za dekoracijo
Čas priprave in peke: 2 uri.
Nadevana svinjska rebrca – postopek priprave:
V rebrca naredimo žepek za nadev (v kolikor tega niste vešči, naj vam to naredi mesar), ter začinimo z soljo, poprom, česnom in mleto kumino.
Nadevana svinjska rebrca – postopek priprave nadeva:
Na kocke narezan toast namočimo v mleko, dodamo 2 celi jajci. Čebulo na drobno sesekljamo, ravno tako prekajeno slanino ter oboje prepražimo in dodamo k toastu. Peteršilj drobno sesekljamo in dodamo k masi za nadev, ter dobro premešamo. Dodamo še sol in poper po okusu.
Z premešano maso napolnimo rebrca lahko s pomočjo brizgalke, lahko pa z roko.
Nadevana rebrca na koncu prebodemo z nabodali in povežemo s kuharsko vrvico, da nam med pečenjem nadev ne uhaja ven.
Pečemo 30 minut na 150 stopinj Celzija, nato 1 uro na 180 stopinj Celzija, po potrebi zalivamo z lastnim sokom ali juho, 10 minut pred koncem dodamo na vrh žlico masla.
Po tem času bodo rebrca zlato rjavo in hrustljavo zapečena. Med peko mesa ni potrebno obračati.
Pred serviranjem odstranimo kuharsko vrvico in nabodala, ter rebrca narežemo na približno 1 cm debele kose.
Pa dober tek !