Musaka s kolerabo in sirom
Koleraba je zelenjava, ki je zelo zapostavljena, v bistvu je mnogi sploh ne poznajo. Če jo poznajo, pa sploh ne vejo kaj bi z njo. Dejansko se kolerabi godi velika krivica, namreč v njej je pravi zaklad vitaminov in antioksidantov. Užitna je kuhana ali presna, v solati, juhi, kot priloga … Zaradi nizke kcal vrednosti, je izredno dobrodošla v dietnih jedilnikih. Pa naredimo kolerabo slastno in pričarajmo nadvse okusno musako s kolerabo in sirom.
Musaka s kolerabo in sirom – pripomočki:
- nož
- deska za rezane
- lonec
- cedilo
- pekač za pite premer 25 cm (lahko tudi kakšen drugačen)
- skodela za mešanje
- metlica za mešanje
Musaka s kolerabo in sirom – sestavine:
Za 4 osebe
- 600 g sveže kolerabe
- 1 manjša mlada čebula z zelenim delom
- 3 do 4 češnjevi paradižniki
- 2 žlici nepasirane skute
Preliv:
- 2 jajci
- 200 ml smetane za kuhanje
- 100 ml mleka
- 5 žlic grana padano sira
- ščep soli
- ščep muškatnega oreščka
- poper
Musaka s kolerabo in sirom – postopek:
Kolerabi odstranimo zelene liste, jo prepolovimo, olupimo in narežemo na 3 do 5 mm debele rezine. Če ima koleraba že kaj olesenelih delov, jih odstranimo. Rezine kolerabe pokuhamo v slani vodi cca. 8 minut.
Kolerabo odcedimo in zložimo po pekaču.
Po nadevani kolerabi potrosimo mlado narezano čebulo, prepolovljen češnjev paradižnik in potrosimo skuto.
V skodeli zmešamo jajci in dodamo smetano za kuhanje, mleko, sol, poper in muškatni orešček.
Nazadnje primešamo še ribani sir grana padano ter pustimo, da malo odstoji.
Preliv polijemo čez kolerabo in damo peči v predhodno ogreto pečico na 180 stopinj Celzija z ventilacijo. Pečemo 30 minut.