Musaka s kolerabo in sirom
Print Friendly, PDF & Email

Koleraba je zelenjava, ki je zelo zapostavljena, v bistvu je mnogi sploh ne poznajo. Če jo poznajo, pa sploh ne vejo kaj bi z njo. Dejansko se kolerabi godi velika krivica, namreč v njej je pravi zaklad vitaminov in antioksidantov. Užitna je kuhana ali presna, v solati, juhi, kot priloga … Zaradi nizke kcal vrednosti, je izredno dobrodošla v dietnih jedilnikih. Pa naredimo kolerabo slastno in pričarajmo nadvse okusno musako s kolerabo in sirom.

musaka-s-kolerabo-in-sirom-8Musaka s kolerabo in sirom – pripomočki:

  • nož
  • deska za rezane
  • lonec
  • cedilo
  • pekač za pite premer 25 cm (lahko tudi kakšen drugačen)
  • skodela za mešanje
  • metlica za mešanje

Musaka s kolerabo in sirom – sestavine:

Za 4 osebe

  • 600 g sveže kolerabe
  • 1 manjša mlada čebula z zelenim delom
  • 3 do 4 češnjevi paradižniki
  • 2 žlici nepasirane skute

Preliv:

  • 2 jajci
  • 200 ml smetane za kuhanje
  • 100 ml mleka
  • 5 žlic grana padano sira
  • ščep soli
  • ščep muškatnega oreščka
  • poper

 

Musaka s kolerabo in sirom – postopek:

Kolerabi odstranimo zelene liste, jo prepolovimo, olupimo in narežemo na 3 do 5 mm debele rezine. Če ima koleraba že kaj olesenelih delov, jih odstranimo. Rezine kolerabe pokuhamo v slani vodi cca. 8 minut.

musaka-s-kolerabo-in-sirom-1Kolerabo odcedimo in zložimo po pekaču.

musaka-s-kolerabo-in-sirom-2Po nadevani kolerabi potrosimo mlado narezano čebulo, prepolovljen češnjev paradižnik in potrosimo skuto.

musaka-s-kolerabo-in-sirom-6

V skodeli zmešamo jajci in dodamo smetano za kuhanje, mleko, sol, poper in muškatni orešček.

musaka-s-kolerabo-in-sirom-4Nazadnje primešamo še ribani sir grana padano ter pustimo, da malo odstoji.

musaka-s-kolerabo-in-sirom-5Preliv polijemo čez kolerabo in damo peči v predhodno ogreto pečico na 180 stopinj Celzija z ventilacijo. Pečemo 30 minut.

musaka-s-kolerabo-in-sirom-7Dober tek!

musaka-s-kolerabo-in-sirom-10

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor