Musaka s kislim zeljem
Print Friendly, PDF & Email

Musaka ali zloženka s kislim zeljem je v jesensko zimskih dneh krepka jed, ki nas pogreje in nasiti. Plasti s krompirjem, zeljem in mletim mesom so narejene enostavno in hitro. Potrebujemo le še bešamel ali smetanov preliv in sir – in res okusna, gratinirana jed je na mizi.

Musaka s kislim zeljem

Pripomočki za musako s kislim zeljem:

  • pečica
  • pekač 20 x 30 cm

Sestavine za musako s kislim zeljem:

Za 3 osebe:

  • 400 g mletega mesa
  • 400 g krompirja
  • 300 g kislega zelja (ribanega)
  • 1 čebula (120 g)
  • 3 stroki česna
  • sol
  • poper
  • 1 žlička mlete paprike v prahu
  • 1 ščepec timijana
  • 1 žlica olja

Preliv:

  • 200 ml kisle smetane
  • 1 jajce
  • 100 g ribanega sira
Nasvet
Če je zelje zelo kislo, ga je potrebno na hitro oprati pod tekočo vodo in nato vodo dobro iztisniti. Naša musaka bo namreč najbjša le z nežno kislim zeljem.

Postopek za musako s kislim zeljem:

Krompir olupimo in narežemo na rezine, približno 3 do 4 mm debeline. Te rezine damo kuhati v osoljeno vodo in naj vrejo 15 minut.
Čebulo in česen na drobno nasekljamo ter oboje na hitro prepražimo na olju.

Musaka s kislim zeljem

Nato k čebuli in česnu dodamo mleto meso. Meso je lahko poljubno: svinjsko, goveje, itd. Sedaj pražimo vse skupaj tako dolgo, da povre tekočina, ki se izloči ob toplotni obdelavi mesa in se koščki mesa rahlo zapečejo. Dodamo začimbe: sol, poper, mleto papriko v prahu in timijan. Pazimo pri soli, saj je ponavadi slano že kislo zelje – da ne bomo presolili cele jedi.
Vse dobro premešamo in delno ohladimo. Prav tako bo medtem kuhan tudi krompir v rezinah, katerega odcedimo in rezine prav tako delno ohladino.

Musaka s kislim zeljem

Sedaj začnemo s sestavljanjem musake s kislim zeljem tako, da najprej v pekač naložimo polovico krompirja. Čez krompir damo plast kislega zelja (porabimo vso zelje), nato plast vsega mletega mesa.

Musaka s kislim zeljem

Nakar zopet naložimo na vrh preostalo polovico krompirja in zmešamo preliv iz kisle smetane in jajca.

Musaka s kislim zeljem

Musaka s kislim zeljem

Preliv izdatno prelijemo po zgornji plasti krompirja in musako s kislim zeljem pečemo v naprej ogreti v klasični pečici 20 minut, na 180 °C.

Musaka s kislim zeljem

Potem jo na hitro vzamemo iz pečice, posujemo s poljubnim ribanim sirom in zapečemo še do lepe zlato rjave barve sira – približno 10 do največ 15 minut.

Musaka s kislim zeljem

Tako je naša jed pripravljena, da jo serviramo – najpogosteje za kosilo ali večerjo. Zraven ne potrebujemo nobene druge priloge, razen mogoče porcijo sezonske solate.

Musaka s kislim zeljem

Dober tek 🙂

Ocena:
Skupaj: 17 Povprečno: 4.6]

Dodaj odgovor