Musaka s kislim zeljem
Musaka ali zloženka s kislim zeljem je v jesensko zimskih dneh krepka jed, ki nas pogreje in nasiti. Plasti s krompirjem, zeljem in mletim mesom so narejene enostavno in hitro. Potrebujemo le še bešamel ali smetanov preliv in sir – in res okusna, gratinirana jed je na mizi.
Pripomočki za musako s kislim zeljem:
- pečica
- pekač 20 x 30 cm
Sestavine za musako s kislim zeljem:
Za 3 osebe:
- 400 g mletega mesa
- 400 g krompirja
- 300 g kislega zelja (ribanega)
- 1 čebula (120 g)
- 3 stroki česna
- sol
- poper
- 1 žlička mlete paprike v prahu
- 1 ščepec timijana
- 1 žlica olja
Preliv:
- 200 ml kisle smetane
- 1 jajce
- 100 g ribanega sira
Postopek za musako s kislim zeljem:
Krompir olupimo in narežemo na rezine, približno 3 do 4 mm debeline. Te rezine damo kuhati v osoljeno vodo in naj vrejo 15 minut.
Čebulo in česen na drobno nasekljamo ter oboje na hitro prepražimo na olju.
Nato k čebuli in česnu dodamo mleto meso. Meso je lahko poljubno: svinjsko, goveje, itd. Sedaj pražimo vse skupaj tako dolgo, da povre tekočina, ki se izloči ob toplotni obdelavi mesa in se koščki mesa rahlo zapečejo. Dodamo začimbe: sol, poper, mleto papriko v prahu in timijan. Pazimo pri soli, saj je ponavadi slano že kislo zelje – da ne bomo presolili cele jedi.
Vse dobro premešamo in delno ohladimo. Prav tako bo medtem kuhan tudi krompir v rezinah, katerega odcedimo in rezine prav tako delno ohladino.
Sedaj začnemo s sestavljanjem musake s kislim zeljem tako, da najprej v pekač naložimo polovico krompirja. Čez krompir damo plast kislega zelja (porabimo vso zelje), nato plast vsega mletega mesa.
Nakar zopet naložimo na vrh preostalo polovico krompirja in zmešamo preliv iz kisle smetane in jajca.
Preliv izdatno prelijemo po zgornji plasti krompirja in musako s kislim zeljem pečemo v naprej ogreti v klasični pečici 20 minut, na 180 °C.
Potem jo na hitro vzamemo iz pečice, posujemo s poljubnim ribanim sirom in zapečemo še do lepe zlato rjave barve sira – približno 10 do največ 15 minut.
Tako je naša jed pripravljena, da jo serviramo – najpogosteje za kosilo ali večerjo. Zraven ne potrebujemo nobene druge priloge, razen mogoče porcijo sezonske solate.
Dober tek 🙂