Murkov zos
V sezoni kumaric oz. murk je najbolj nerodno to, da jih je naenkrat v velikem izobilju in to vseh vrst: malih, kratkih, dolgih, velikih, debelih … Nekaj jih pojemo svežih, kar tako, nekaj v solati, pa mlečne murke, nekaj jih damo v kis in pa seveda v omaki, kot murkov zos.
Murkov zos – pripomočki:
- nož za lupljenje kumaric
- nož za sekljanje
- deska
- skleda
- ribežen
- lonec 2x
- kuhalnica
Murkov zos – sestavine:
- 3 velike kumare
- 1/2 kg krompirja
- 4 žlice olja
- 1 majhna čebula
- strok česna
- žlička mešanice začimb
- 1 žlica moke
- sol po okusu
- poper
- kumina v prahu
Murkov zos – postopek:
Velike, tiste prevelike murke, ko ne vemo kaj in kam bi z njimi, olupimo in na ribež naribamo. Ko jih ribamo, ribamo samo meso murk, koščice s sredico zavržemo. Murke osolimo in pustimo, da se odtečejo.
V ponvi na malo maščobe prepražimo nasekljano čebulo, samo toliko da porumeni. Nato dodamo česen in ko zadiši, dodamo murke, ki smo jih oželi. Dodamo mešanico začimb, sol po potrebi in kumino v prahu in dušimo do mehkega. Če je presuho, dolijemo malo vode.
V drugem loncu posebej skuhamo olupljen krompir, ki smo ga narezali na kolobarje. Ko je kuhan, ga dodamo murkam in prav tako vodo v kateri se je kuhal krompir. Vodo dodajamo po želji, odvisno kakšno gostoto želimo.
Murke, krompir in vodo ponovno zavremo in s tlačilko za krompir vse pretlačimo.
S krompirjem lahko uravnamo gostoto v tolikšni meri, da moka ni več potrebna. Vendar pri nas namerno pustim še malo redkeje, ker se nam zdi, da šele prežganje zaokroži tisti popolni okus murkovega zosa. Zato naredim še prežganje iz ene žlice moke in ga dodam celotni vsebini kuhanja ter popopram in pustim, da še minutko ali dve prevre. Običajno ga postrežem s pire krompirjem.