Morski sadeži s polnozrnatimi testeninami
Če nimate veliko časa in iščete okusno, toda hitro pripravljeno kosilo, so morski sadeži s polnozrnatimi testeninami vse to: hiter, okusen in še zdrav obrok, ki bo pripravljen v treh korakih in v manj kot pol ure. Včasih morskih sadežev sploh nisem marala, odkar sem poskusila ta recept, sem se navadila njihovega vonja in jih celo vzljubila, tako da jih jemo vsaj enkrat na mesec. Če ste ljubitelji morja in morske hrane, si tudi vi privoščite to praktično kosilo.
Pripomočki za pripravo morskih sadežev:
- večja ponev
- kuhalnica
- kozica
- cedilo
- deska za rezanje
- nož
Morski sadeži s testeninami – sestavine
Za 3 osebe:
- pol manjše čebule
- 400 g morskih sadežev
- 350 g polnozrnatih testenin in liter soljene vode
- pol čajne žličke soli
- ščepec popra
- 1 dl belega vina
- 2 stroka česna
- 2 jušni žlici oljčnega olja
- pol čajne žličke (svežega ali posušenega) rožmarina in peteršilja
- ščepec bazilike
- 200 ml paradižnikove mezge
- okrog 0,5 dl vode (po potrebi tudi več)
Postopek priprave morskih sadežev s testeninami:
Če so morski sadeži zamrznjeni, jih v posodi najprej odmrznemo. V ponev damo oljčno olje, ki ga najprej segrejemo na zmernem ognju. Nato dodamo nasekljano čebulo in koščke česna.
Pustimo, da čebula porumeni in česen prijetno zadiši, a vendar pozorno mešamo, da nam česen ne zagori. Nato dodamo morske sadeže. Večkrat premešamo, da se vse skupaj lepo poveže, in kuhamo nekaj minut.
Solimo in popramo ter dodamo vino. Premešamo in počakamo, da vino malo izhlapi. Potem dodamo še paradižnikovo mezgo, vodo, rožmarin, baziliko in premešamo. Na šibkem ognju kuhamo okrog 15 minut. Če se bo preveč zgostilo, lahko po potrebi dolijete še malo vode.
Medtem v osoljeni vodi skuhamo polnozrnate testenine. Seveda pazimo, da jih ne razkuhamo. Kuhane testenine odcedimo in jih serviramo na krožnik. Res dobro jih odcedite, saj je zoprno, če iz njih še vedno kaplja voda in je potem tudi omaka bolj vodena, kot bi morala biti. Zato testenine močno odcedite, jih dodajte na krožnik, prek pa postrezite omako. Lahko pa testenine in omako tudi premešate in tako postrežete, če vam je ljubše.
Po vrhu jed potrosite s svežim ali posušenim peteršiljem. Bolje je, če imate svežega. Jaz ga nisem imela, zato sem dala suhega. Postrezite jih na bel krožnik, da bo kontrast čim večji, saj je omaka res močno rdeče obarvana in bo tako prišla bolj do izraza. Sicer pa uživajte v odličnih okusih, ki so zagotovljeni, ko so morski sadeži s polnozrnatimi testeninami za kosilo. Dober tek! 🙂