Morski list v okusni smetanovi omaki
Mnogi kupijo morski list in potem ne vedo, kaj bi z njim. Ko sem prodajalko v ribarnici vprašala, kako ga ona pripravi, je rekla, da ga cvre in da je tako najboljši. Načeloma nisem za cvrtje ribe, saj se mi zdi škoda, da bi jo tako “uničil”. Zato sem se z njim poigrala in pripravila morski list v okusni smetanovi omaki, ki je zelo preprost, toda okusen.
Pripomočki za pripravo morskega lista:
- ponev
- nekaj papirnatih brisačk
- deska za rezanje
- kuhinjski nož
- kuhalnica
Sestavine za pripravo morskega lista v smetanovi omaki:
- 1 file morskega lista
- nekaj žlic moke
- 1 strok česna
- dve vejici svežega peteršilja
- malo oljčnega olja
- žlica masla
- 50 ml smetane za kuhanje
- ščepec soli in popra
- malo belega vina
Morski list – postopek priprave:
File najprej operemo in dobro posušimo.
Česen in peteršilj nasekljamo.
Na ponvi, ki jo namastimo z oljčnim oljem, popečemo file morskega lista, ki smo ga z ene strani prej pomokali.
Fileje posolimo in popopramo. Nato jih čez nekaj minut obrnemo.
Potem prilijemo vino in počakamo kakšno minutko. Dodamo maslo, česen in peteršilj.
Vse skupaj premešamo, vlijemo smetano za kuhanje in počakamo, da zavre. Če želite, da je več omake, dodajte več smetane za kuhanje. Jaz sem zaradi priloge tokrat namenoma dodala manj smetane, zato niti ni nastala prava omaka, ampak je kot gost preliv.
Ob tem priporočam kuhan krompir z domačo blitvo, poleg pa še domač paradižnik, ki bo dal celemu krožniku dodatno svežino. Dober tek!