Moderna musaka za prste obliznit
Musaka je ena izmed najboljših jedi za vse ljubitelje krompirja in mletega mesa. Toda ta musaka je drugačna – to je moderna musaka, ki ji nekateri pravijo tudi mehiška musaka. Prvič sem jo poskusila in se res navdušila, saj je podobna klasični musaki, a vendarle bolj sočna in tako zelo okusna, da na koncu oblizneš prste in poližeš krožnik.
Pripomočki za moderno musako:
- deska za rezanje
- kuhinjski nož
- srednje velika kozica
- manjši pekač (lahko je okrogel ali štirikoten)
- manjša posodica
- pečica
Moderna musaka – sestavine
Za 3 osebe:
- 4-5 srednje velikih krompirjev
- 2 čajni žlički masla
- 400 g mletega mesa
- 150 g koruze
- 180 ml kisle smetane
- ščepec soli, popra in bazilike
- 1 jušna žlica paradižnikovega koncentrata
- 2 jušni žlici paradižnikove omake
- 150 g sira
Postopek za pripravo moderne musake:
Krompirje olupimo in operemo.
Krompirje potem narežemo na lističe, podobno kot za krompirjev čips.
V kozici raztopimo žličko masla in na njej na hitro popečemo mleto meso. Dodamo paradižnikovo omako, koncentrat, sol, poper in baziliko, premešamo ter na zmernem ognju kuhamo 15 minut.
V posodici zmešamo kislo smetano in koruzo.
Pekač malo namastimo z maslom in na dno najprej zlagamo lističe krompirja, dokler ne pokrijemo dna. Krompir malo posolimo.
Na krompir damo nato polovico mesa.
Potem krompir in meso premažemo s polovico kisle smetane in koruze.
Sedaj nabiramo še polovico naribanega sira.
Nato postopek ponovimo – dodamo še eno plast krompirja, posolimo, dodamo še plast mesa, kisle smetane s koruzo in zaključimo z naribanim sirom. Predlagam, da končno plast močno posujete z naribanim sirom – bistveno bolj, kot sem jo jaz, saj se bo naredila lepša skorjica. Jaz sem dala manj sira, ker nisem ljubiteljica topljenega sira.
Pečico segrejemo na 185 stopinj Celzija in vanjo postavimo pekač (naj ne bo pokrit). Pečemo nekje 1 uro oz. toliko časa, da dobi moderna musaka zapečeno skorjico.
Musaka mora biti kar visoka in večplastna, kot je videti na spodnji sliki, kjer je slikan pekač s profila.
Moderna musaka za prste obliznit je pripravljena in že čaka, da si obližete prste ter jo z užitkom pojeste. Uživajte v čudoviti eksploziji okusov, ki bo navdušila tudi najmlajše. Dober tek!