Moderna musaka za prste obliznit

[Total: 1    Average: 5/5]

Musaka je ena izmed najboljših jedi za vse ljubitelje krompirja in mletega mesa. Toda ta musaka je drugačna – to je moderna musaka, ki ji nekateri pravijo tudi mehiška musaka. Prvič sem jo poskusila in se res navdušila, saj je podobna klasični musaki, a vendarle bolj sočna in tako zelo okusna, da na koncu oblizneš prste in poližeš krožnik.

Moderna musaka za prste obliznit

Pripomočki za moderno musako:

  • deska za rezanje
  • kuhinjski nož
  • srednje velika kozica
  • manjši pekač (lahko je okrogel ali štirikoten)
  • manjša posodica
  • pečica

Moderna musaka – sestavine

Za 3 osebe:

  • 4-5 srednje velikih krompirjev
  • 2 čajni žlički masla
  • 400 g mletega mesa
  • 150 g koruze
  •  180 ml kisle smetane
  • ščepec soli, popra in bazilike
  • 1 jušna žlica paradižnikovega koncentrata
  • 2 jušni žlici paradižnikove omake
  • 150 g sira

Postopek za pripravo moderne musake:

Krompirje olupimo in operemo.

Moderna musaka za prste obliznit

Krompirje potem narežemo na lističe, podobno kot za krompirjev čips.

Moderna musaka za prste obliznit

V kozici raztopimo žličko masla in na njej na hitro popečemo mleto meso. Dodamo paradižnikovo omako, koncentrat, sol, poper in baziliko, premešamo ter na zmernem ognju kuhamo 15 minut.

Moderna musaka za prste obliznit

V posodici zmešamo kislo smetano in koruzo.

Moderna musaka za prste obliznit

Pekač malo namastimo z maslom in na dno najprej zlagamo lističe krompirja, dokler ne pokrijemo dna. Krompir malo posolimo.

Moderna musaka za prste obliznit

Na krompir damo nato polovico mesa.

Moderna musaka za prste obliznit

Potem krompir in meso premažemo s polovico kisle smetane in koruze.

Moderna musaka za prste obliznit

Sedaj nabiramo še polovico naribanega sira.

Moderna musaka za prste obliznit

Nato postopek ponovimo – dodamo še eno plast krompirja, posolimo, dodamo še plast mesa, kisle smetane s koruzo in zaključimo z naribanim sirom. Predlagam, da končno plast močno posujete z naribanim sirom – bistveno bolj, kot sem jo jaz, saj se bo naredila lepša skorjica. Jaz sem dala manj sira, ker nisem ljubiteljica topljenega sira.

Moderna musaka za prste obliznit

Pečico segrejemo na 185 stopinj Celzija in vanjo postavimo pekač (naj ne bo pokrit). Pečemo nekje 1 uro oz. toliko časa, da dobi moderna musaka zapečeno skorjico.

Moderna musaka za prste obliznit

Musaka mora biti kar visoka in večplastna, kot je videti na spodnji sliki, kjer je slikan pekač s profila.

Moderna musaka za prste obliznit

Moderna musaka za prste obliznit je pripravljena in že čaka, da si obližete prste ter jo z užitkom pojeste. Uživajte v čudoviti eksploziji okusov, ki bo navdušila tudi najmlajše. Dober tek!

Moderna musaka za prste obliznit

Sanjica

Sem ljubiteljica vsega, kar je živo (živali, rastlin, jezika ...). Imam več različnih hobijev - to so branje, vrtnarjenje, skrb za rožice, ljubezen do živali, ki so v mojem življenju in srcu na prvem mestu. Za vsem tem pa ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz mojega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor

Hvala, da nas berete. 🙂

Ste že všečkali našo stran?