Mlad stročji fižol s hrustljavo slanino
Stročji fižol ima veliko koristnih lastnosti. Mlad stročji fižol vsebuje veliko beljakovin, vitamina C, vlaknin, folne kisline in železa. Blagodejno vpliva na prebavo, pa tudi učinkovito znižuje holesterol in količino sladkorja v krvi. Vse to so razlogi, zakaj ga je priporočljivo uživati čim pogosteje. Sicer pa je pri nas stročji fižol kar precej priljubljen in radi si ga privoščimo na čim več različnih načinov. Tokrat ga pripravljamo kuhanega, prelitega s popečeno, hrustljavo slanino, vročimi ocvirki in kislo smetano.
Kuhanje vam ne bo vzelo veliko časa….
Pripomočki za mlad stročji fižol s hrustljavo slanino:
- velik lonec za kuhanje stročjega fižola
- penovka
Sestavine za mlad stročji fižol s hrustljavo slanino:
(kosilo za 4 osebe)
- 500 g mladega stročjega fižola
- 300 g slanine / pancete
- 200 g ocvirkov / zaseke v prekajenem mesu
- 180 g lonček kisle smetane
- sol
- peteršilj
Priprava mladega stročjega fižola s hrustljavo slanino:
Mlad stročji fižol operemo, osušimo in mu odrežemo konice pecljev. Tako pripravljene stroke fižola damo kuhat v lonec z osoljenim kropom. Stročji fižol kuhamo na zmernem ognju,v nepokritem loncu, cca. 10 do 20 minut. Načeloma naj bi se skuhal v kratkem času, vendar je čas kuhanja odvisen od vrste in kakovosti fižola.
Slanino narežemo na manjše lističe in jo v ponvi popečemo do lepe zlato rjave barve. Za ta postopek ni potrebno dodajati olja, saj bo slanina sama spustila maščobo.
V ponvici pristavimo in stopimo ocvirke.
Bodimo pozorni, da se stročji fižol ne razkuha. Ko je stročji fižol ravno prav kuhan ga odcedimo in stresemo na krožnik. Prelijemo ga s hrustljavo zapečeno slanino, s segretimi ocvirki ter za piko na i še s smetano. Potrosimo s peteršiljem.
Kosilo je pripravljeno!