Mlad krompir v pečici
Krompir v pečici je zelo okusna priloga. Ko pa spomladi lahko kupimo (ali še bolje, pridelamo sami) mlad krompir, pa je le ta, pečen v pečici, še boljši. Krompirjev poznamo več sort in okusni so prav vsi, kljub temu pa je po mojem mnenju najboljša izbira kifeljčar.
Pripomočki za pripravo mladega krompirja v pečici:
- pekač
- peki papir
- nož
- posoda
- cedilo
- stiskalec za česen
Sestavine za pripravo mladega krompirja v pečici (za 3-4 osebe):
- 1 kg mladega krompirja
- žlička soli
- 5 strokov česna
- 3 žlice olja (lahko tudi več ali manj)
Postopek priprave mladega krompirja v pečici:
Krompir dobro umijemo, pri tem si lahko pomagamo z gobico. Manjše krompirje pustimo cele, večje pa narežemo na manjše kose. Krompir še enkrat dobro umijemo, nato pa dobro odcedimo. Olupimo česen in ga s stiskalcem stisnemo na krompir, dodamo še sol in olje ter dobro premešamo. Pustimo približno pol ure, da se krompir prepoji z okusi.
Medtem ogrejemo pečico na 180°C. Pekač obložimo s peki papirjem in vanj pretresemo krompir.
Pečemo približno 30 minut na 180°C, nato pa še 10-15 minut na 200°C na ventilacijskem načinu, da se krompir lepo zapeče. Krompir ponudimo kot prilogo različnim jedem. Po želji lahko zraven krompirja, v enaki marinadi pečemo tudi meso.
Pa dober tek.