Mesni polpeti s sirom iz pečice
Print Friendly, PDF & Email

Mesni polpeti s sirom iz pečice so rahle strukture, odličnega okusa, saj so sestavine takšne, da drugačni kot odlični, niti ne morejo biti. Spečemo jih enostavno, v pečici in jih ne cvremo, kakor je to običajno bilo pri nas doma v navadi. Sama priprava nam ne vzame veliko časa in medtem, ko se polpeti pečejo, lahko pripravimo prilogo ter solato in že imamo kosilo na mizi.  Pa začnimo.

Mesni polpeti s sirom iz pečice – pripomočki

  • ni posebnih pripomočkov

Mesni polpeti s sirom iz pečice – sestavine

Za 20 polpetov:

  • 500 g mletega mešanega mesa
  • 200 g kruha (po izbiri)
  • 250 ml mleka (mlačnega)
  • 2 žlici olja (za praženje)
  • 100 g čebule
  • 2 jajci
  • 100 g naribanega poltrdega sira (po izbiri: Ementaler, Gauda,…)
  • 3 čajne žličke soli (po okusu)
  • ščepec popra (po okusu)

In še:

  • 5o g krušnih drobtinic
  • 50 g sezamovih semen

Mesni polpeti s sirom iz pečice – postopek

Najprej na olju prepražimo nasekljano čebulo in pustimo, da se ohladi. Kruh narežemo na majhne kocke in ga prelijemo z mlačnim mlekom, premešamo in pustimo, da se prepoji.

Mleto meso posolimo, dodamo poper, razžvrkljano jajce, ohlajeno čebulo in na koncu še namočen kruh. Vse sestavine dobro premešamo, da se med seboj povežejo.

Pripravimo pekač, obložen s papirjem za peko, na katerega bomo polagali oblikovane polpete. Mesno maso zajemamo z žlico in oblikujemo hlebčke poljubne velikosti ter jih polagamo na pekač. Za spremembo okusa lahko polpete povaljamo še v mešanici krušnih drobtinic in sezama. Jaz sem pripravila nekaj polpetov brez posipa in nekaj s posipom, saj nam je okus sezama zelo všeč.

Pekač položimo v vnaprej ogreto pečico (klasično) na 200 °C in pri tej temperaturi polpete pečemo 30 do 40 minut oz. tako dolgo, da se površina le-teh lepo obarva. Če imamo radi bolj zapečene jedi, lahko proti koncu (5 minut), v pečici vklopimo infra pekač in bodo polpeti dobili še intenzivnejšo barvo in hrustljavo skorjico.

Mesne polpete s sirom iz pečice postrežemo še vroče. Za prilogo lahko izberemo najrazličnejše krompirjeve in zelenjavne jedi, pri nas doma pa je nepogrešljiva še skleda solate.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4.1]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor