Mesni duet po kitajsko
Mesni duet po kitajsko je enostavna jed za ljubitelje voka in azijskih okusov, ki dopušča različne zelenjavne in začimbne kombinacije. Jed ponudimo skupaj s kuhanim rižem, brez katerega praktično ni obroka v azijskih kuhinjah.
Pripomočki za mesni duet:
- deska za rezanje
- nož
- vok
- kuhalnica
- žlica
- zajemalka
- 1 skodelica
- štedilnik
Sestavine za mesni duet (za 2 osebi):
- 1 večji por
- 1 korenček
- 200 g zajčjega mesa
- 200 g piščančjega mesa
- sojina omaka (1 žlica)
- ostrigina omaka (1 žlica)
- riževo vino (2 žlici)
- 2 dl vroče vode
- 1 dl jušne osnove
- česen v prahu
- čebula v prahu
- gustin (1 žlica)
- olivno olje
- ingver v prahu
- poper
- sladka paprika v prahu
Postopek priprave za mesni duet:
Najprej si pripravimo piščančje in zajčje meso, ki ga narežemo na tanke trakove ali majhne koščke velike kot grižljaj.
Por operemo in narežemo najprej vzdolž na trakove širine približno 5 mm, nato te trakove prerežemo še poprek, da dobimo pravokotnike. Korenček nastrgamo.
Nato posebej v skodelici pripravimo omako iz sojine omake, ostrigine omake, riževega vina, 2 dl vode in gustina. Vsake sestavine dodamo po eno žlico, razen riževo vino 2 žlici. Celotno mešanico dobro premešamo z žlico.
V voku segrejemo 3 žlice olivnega olja. Na vroče olje stresemo meso in na zmernem ognju pražimo 10 minut. Dodamo česen in čebulo v prahu, ingver, poper in sladko papriko. Vmes počasi dolivamo jušno osnovo. Jedi ne solimo, saj je dovolj slana že zaradi sojine in ostrigine omake.
Ko je meso prepraženo, dodamo por in korenček. Vse skupaj pražimo še 3 minute, nato dolijemo pripravljeno omako in na hitro prevremo, da se omaka zgosti.
Mesni duet se odlično poda h kuhanemu rižu. Dober tek ob okusih Kitajske!