Mesne kroglice s čemažem
Majhne mesne kroglice s čemažem so res okusna in na oko zanimiva jed, ki jo lahko postrežemo na več načinov. Samo popečene so krasna mesna jed, ki jo obogatimo s kakšno prilogo in solato. Odlične bodo v kakšni smetanovi, sirovi ali gobovi omaki, postrežene s širokimi rezanci ali drugimi testeninami. Prav tako pa jih lahko naredimo v paradižnikovi omaki in so kot manjši čufti.
So jed, ki ne razočara nobenega našega gosta.
Pripomočki za mesne kroglice:
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za mesne kroglice:
Za 5 oseb:
- 500 g mletega mesa
- 100 g riža
- 1 velika pest čemaževih listov
- 1 čebula (120 g)
- 3 stroki česna
- 1 žlica mlete rdeče paprike
- 1 ščepec timijana
- 2 jajci
- sol
- poper
- olje
Postopek za mesne kroglice s čemažem:
Za mesne kroglice s čemažem moramo najprej skuhati riž. Jaz vzamem najraje dolgozrnati riž, ki se ne sprime skupaj. Riž skuhamo po navodilih na “al dente” oziroma tako, da je še malo trd na ugriz.
Ko se riž kuha imamo čas, da nasekljamo čebulo in česen ter ju na hitro prepražimo na olju. Prav tako na drobno nasekljamo čemaž.
Riž ohladimo ter mu primešamo popraženo čebulo s česnom ter svež nasekljan čemaž.
Pripravimo si začimbe, jajci ter mleto meso.
Sedaj vse skupaj damo v posodo in vse sestavine dobro premešamo, da dobimo enotno zmes mesa, riža ter vseh začimb.
Oblikujemo čim manjše kroglice. Jaz naredim približno 30 gramske. Če imate voljo, bo jed zgledala še boljše, če boste delali še manjše kroglice.
Kroglice na olju, na srednji temperaturi popečemo iz vseh strani, da dobijo lepo zlato – rjavo barvo.
Mesne kroglice s čemažem lahko postrežemo kot samostojno jed s kakšno prilogo, porcijo sezonske solate. Prav tako pa jih lahko še pokuhamo v paradižnikovi omaki in so kot mini čufti, ali naredimo v kakšni smetanovi, sirni ali gobovi omaki in jih imamo za preliv po širokih rezancih.
Dober tek 🙂