Mesna zloženka s kislim zeljem
Print Friendly, PDF & Email

Preprosta in hitra jed, primerna tako za kosilo kot tudi večerjo. Sploh pozimi in zgodaj spomladi, ko je čas za vse mogoče jedi iz kislega zelja.

Pripomočki za mesno zloženko s kislim zeljem:

  • pečica

Sestavine za mesno zloženko s kislim zeljem:

Za 3 osebe, pekač 20 x 30 cm:

  • 400 g mletega mesa
  • 400 g kislega zelja
  • 1 večja čebula (150 g)
  • 5 strokov česna
  • sol ali domača vegeta s soljo
  • poper
  • timijan
  • 2 žlici olja
  • vlečeno testo v lističih (250 g ali 3 lističe)
  • 50 g sira

Preliv:

  • 4 žlice kisle smetane
  • 1 jajce

Postopek za mesno zloženko s kislim zeljem:

Čebulo sesekljamo na drobno in jo na žlici olja pražimo par minut. Dodamo prav tako na drobno narezan česen in popražimo še ravno toliko, da česen zadiši. Nato dodamo mleto meso, sol ali domačo vegeto s soljo, poper in timijan. Pražimo dokler ne povre vsa tekočina, ki jo meso spusti ob začetku toplotne obdelave.

Med tem v drugi ponvi na žlici olja na hitro popražimo kislo zelje, ki smo ga pred tem oprali pod tekočo vodo, da ne bo prekislo. Kislo zelje je že bilo soljeno in aromatizirano od popra in kumine, tako da mu ne dodajamo več nobenih začimb. Na večji vročini ga popražimo za 4 do 5 minut. Ravno toliko, da izhlapi odvečna voda in se zelje malo posede.

Pekač približne velikosti 20 x 25 cm namastimo in vanj položimo dva lista vlečenega testa. Če so listi vlečenega testa večji jih brez problema režemo in nato sestavljamo skupaj.

Sedaj na vlečeno testo nadevamo tanko plast zelja in potem tanko plast praženega mletega mesa. Ter prekrijemo z listom vlečenega testa. Na tanko premažemo testo s prelivom, nato zopet posujemo zelje, meso in damo plast vlečenega testa. Vedno gledamo, da nam ostane en list testa za konec, da z njim pokrijemo mesno zloženko z zeljem.

Sedaj ostanek preliva iz kisle smetane in enega razžvrkljanega jajca prelijemo preko mesne zloženke in damo peči v naprej ogreto klasično pečico na 180 °C za 30 do 35 minut.

Mesno zloženko s kislim zeljem vzamemo iz pečice in jo pustimo 5 do 10 minut, da počiva. Tako jo bomo lažje rezali in kosi ne bodo razpadali. Zraven po želji postrežemo parmezan.

Dober tek 😊

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.7]

Dodaj odgovor