Mesna pita – s piščančjim mesom
Print Friendly, PDF & Email

Mesna pita ali “meat pie” je jed božanskega okusa, priljubljena po vsem svetu. Narejena je lahko iz različnega mesa, tokrat smo jo naredili iz piščančjega. Priprava tako testa kot nadeva sta enostavni – in že bo dišalo v naši kuhinji.

Pripomočki za mesno pito – s piščančjim mesom:

  • pečica
  • ribežen
  • kuhinjski čopič

Sestavine za mesno pito – s piščančjim mesom:

Za pekač 26 ali 28 cm premera, 4 osebe:

Nadev:

  • 500 g piščančjega mesa
  • 2 manjši čebuli (120 g)
  • 2 korenčka (150 g)
  • 100 g pora
  • 4 stroki česna
  • 100 g sira (poljubnega)
  • 2 dl smetane za kuhanje
  • 1 žlička mlete rdeče paprike
  • timijan
  • curry začimba
  • sol
  • poper

Kvašeno testo:

  • 300 g moke
  • 2 dl mleka
  • 14 g svežega kvasa
  • 1 žlička soli
  • 1/2 žličke sladkorja
  • 2 žlici olivnega olja

Premaz:

  • 1 jajce
  • 1/2 žličke soli
  • 1 žlica mleka
Nasvet
Če niste vešči delanja testa ali ste v časovni stiski, lahko kvašeno testo ali testo za pice tudi kupite in mesno pito naredite s tem kupljenim testom.

Postopek za mesno pito – s piščančjim mesom:

Najprej naredimo nadev za mesno pito. Sestavine natehtamo, olupimo čebulo in česen, sir naribamo, piščančje meso narežemo na manjše koščke. Jaz ga narežem zelo na drobno (približno 0,5 cm velike kocke), saj v piti nimamo radi večjih kosov mesa.

Čebulo, česen in por na drobno narežemo ter na hitro popražimo na žlici olja. Dodamo nariban korenček ter narezano piščančje meso. Začinimo s soljo, poprom, timijanom, rdečo mleto papriko, curry-jem ter pražimo na srednji temperaturi tako dolgo, da ne povre vsa tekočina, ki jo spusti meso ob toplotni obdelavi. Nato dodamo smetano za kuhanje, pustimo da zavre ter odstavimo iz gretja.

Sedaj pustimo nadev, da se delno ohladi, med tem pa pripravimo hitro kvašeno testo. Ker testa ne bomo vzhajali, nam kvasa ni potrebno posebej pripravljati, da vzhaja. Zato na delovni pult ali posodo natehtamo moko, dodamo mleko, sol, sladkor, olje in nadrobimo kvas. Vse skupaj zgnetemo v voljno, gladko testo, ki se ne lepi na roke. Na pomokani površini testo razvaljamo (na približno 2 do 3 mm debeline).

Pekač za pito dobro namastimo z oljem, nato po njem položimo 2/3 testa. Testo naj sega do vrha stranic pekača. 1/3 testa razvaljamo in pustimo za “pokrov” pite.

Nadevu sedaj dodamo riban sir, premešamo. Nato ga nadevamo v s testom obložen pekač ter ga prekrijemo s “pokrovom” iz testa.

Sedaj naredimo premaz za testo z jajcem, soljo in žlico mleka. Razžvrklamo in premažemo vso vidno testo, da se med peko ne bo izsušilo.

Mesno pito s piščančjim mesom pečemo v naprej ogreti pečici na 180 °C 25 minut. Ko jo vzamemo iz pečice, jo pokrijemo s krpo in pustimo počivati med 5 in 10 minutami. Tako se bo dala dosti lepše rezati.

Mesno pito lahko delate tudi v manjših skodelicah, v katerih kasneje kar postrežete jed. V tem primeru se to imenuje “meat pot pie”. Celoten postopek priprave pa je popolnoma enak.


Dober tek! 😊

Ocena:
Skupaj: 11 Povprečno: 4.5]

Dodaj odgovor