Mesna lazanja z zelenjavo
Print Friendly, PDF & Email

Lazanja je popoln, samostojen in nasiten obrok za kosilo. V bistvu spada med testenine na malo drugačen način. Dobra je vroča, kot tudi hladna. Lahko jo pripravimo že dan prej in naslednji dan jo samo pogrejemo v mikrovalni pečici. In če se zgodi, da smo je naredili preveč, jo shranimo v zamrzovalnik in ko se je nam zalušta, jo samo vzamemo ven in pogrejemo.

mesna-lazanja-z-zelenjavo-10Mesna lazanja z zelenjavo – pripomočki:

  • ponev
  • 5 skodelic za lazanji (lahko tudi pekač)
  • 1 lonec
  • kuhalnica
  • žlica

Mesna lazanja z zelenjavo – sestavine:

Za 5 oseb

  • 500 mletega mesa
  • 1 čebula
  • 1 strok česna
  • 1 korenček
  • 1 manjša paprika
  • 1 večji ali 2 manjša paradižnika
  • 100 g graha
  • 1/2 malancana
  • 50 ml olja
  • sol
  • poper
  • origano
  • timijan
  • rožmarin
  • 3 listi sveže bazilike
  • 1 večja pločevinka paradižnika v kosih
  • ščep sladkorja
  • 100 ml vode
  • malo moke za zgostitev (po potrebi)
  • 500 g jajčnih testenin za lazanjo
  • 250 g sira

Bešamel:

  • 500 ml mleka
  • 60 g masla
  • 5 žlic moke
  • sol

Mesna lazanja z zelenjavo – postopek:

Čebulo drobno sesekljamo in na olju popražimo. Dodamo tudi sesekljan česen.

mesna-lazanja-z-zelenjavo-1Nato dodamo vso zelenjavo. Korenček in malancan naribamo, papriko in paradižnik zrežemo. Zelenjavo lahko dodajamo po navdihu oz. kar imamo na razpolaga.

mesna-lazanja-z-zelenjavo-2Solimo in dodamo začimbe ter cca. 15 minut pražimo.

mesna-lazanja-z-zelenjavo-3Primešamo mleto meso in solimo ter popramo po okusu. Pražimo tako dolgo, da vsa voda izpari.

mesna-lazanja-z-zelenjavo-4Nato primešamo pločevinko paradižnika v kosih. Po potrebi še solimo in dodamo ščep sladkorja. Dolijemo še 100 ml vode in premešamo.

mesna-lazanja-z-zelenjavo-5Omaka mora biti ravno prava, kar pomeni ne pregosta in ne preredka. Če se nam zdi, da je preredka, dodamo čisto malo moke in premešamo.

mesna-lazanja-z-zelenjavo-6Sedaj je čas, da pripravimo bešamel omako. V ponvi stopimo maslo, dodamo moko in pražimo. Moka ne sme postati rjava. Nato počasi prilivamo mleko in ves čas mešamo in pazimo, da se nam ne naredijo grudice. Solimo po okusu.

mesna-lazanja-z-zelenjavo-7Pripravimo si posodice v katerih bomo pekli lazanjo. Če nimam posodic za lazanjo, uporabimo pekač. Dno pekača pokrijemo z lističi za lazanjo. Jaz sem uporabila sveže jajčne testenine za lazanjo in jih predhodno ni potrebno kuhati. Vsak listič poškropimo z vodo in ga premažemo z bešamel omako.

mesna-lazanja-z-zelenjavo-8Nato dodamo mesno omako z zelenjavo. Preko potrosimo nariban sir in prelijemo z bešamel omako. Postopek ponavljamo dokler ne porabimo sestavin. Vsak listič za lazanjo prelijemo z žlico vode.

mesna-lazanja-z-zelenjavo-12Zadnja plast je testo preko katerega izdatno potrosimo sir in bešamel omako.

mesna-lazanja-z-zelenjavo-13Pečemo v pečici na 175 stopinj Celzija z ventilacijo, cca. 40 minut.

mesna-lazanja-z-zelenjavo-9Serviramo s skledo poljubne solate.

Dober tek!

mesna-lazanja-z-zelenjavo-11

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor