Mehki goveji zrezki v zelenjavni omaki
Odkar imam ta recept, pripravljam goveje zrezke samo še tako … Zakaj? Mehki goveji zrezki v zelenjavni omaki so eno izmed najboljših kosil, ki jih pri nas doma pogosto pripravimo, saj so nas s svojim okusom očarali tako zrezki kot sama omaka. Ne vem, kaj je boljše … Težko se odločim. Poskusite jih narediti tudi vi in se prepustite čarobnim okusom mehkih govejih zrezkov in čudovite zelenjavne omake ter skušajte odgovoriti na vprašanje, kaj je boljše. V vsakem primeru vam zagotavljam, da boste oblizali tako prste kot polizali cel krožnik. 🙂
Pripomočki za mehke goveje zrezke v omaki:
- ponev
- posoda ali krožnik za odlaganje mesa
- višja posoda (za obdelavo omake s paličnim mešalnikom)
- kuhalnica
- palični mešalnik
- pokrovka
Sestavine za mehke goveje zrezke v omaki:
- 2 goveja zrezka
- 3 čebule
- 2 stroka česna
- 1 srednje velika bučka
- 1 dl belega vina
- 3 do 4 dl jušne osnove (ali vode z eno in pol čajno žličko vegete)
- 2 jušni žlici gorčice
- čajna žlička paradižnikovega koncentrata
- oljčno olje
- ščepec soli in popra
- ščepec majarona, timijana in nasekljanega peteršilja
- lovorjev list in nekaj brinovih jagod
- list bazilike za dekoracijo krožnika
Postopek za pripravo mehkih govejih zrezkov v omaki:
Goveja zrezka najprej potolčemo, nato ju namažemo z gorčico, malo solimo in popramo.
V ponvi ju na vročem olju na hitro popečemo, dokler ne dobita zlato-rjave barve.
Nato ju prestavimo v posodo ali krožnik. V isto ponev, kjer smo popekli zrezka, damo nasekljano čebulo in mešamo.
Nato dodamo še česen in pražimo, dokler ne zadiši. Medtem pripravimo 3 do 4 dl jušne osnove (ali vode z vegeto).
Zrezka vrnemo v ponev in zalijemo z jušno osnovo, dodamo še majaron, timijan ter na koščke narezano bučko.
Pokrito kuhamo na zmernem ognju okrog 20 minut. Nato omako prelijemo v posodo in jo pretlačimo s paličnim mešalnikom.
Pretlačeno omako, ki je zdaj gladka, a gostejša zmes, vrnemo v ponev z zrezki.
Zdaj lahko dodamo še vino, paradižnikov koncentrat, lovorjev list in brinove jagode. Dobro premešamo. Pokrito kuhamo še 30 do 40 minut. Vmes omako poskusimo. Po potrebi dodamo vodo, sol in/ali poper.
Tako, naši mehki goveji zrezki v zelenjavni omaki so pripravljeni. So mehki, sočni, kar topijo se v ustih, omaka pa je začinjena, kompaktna in odlična tudi brez kakšne posebne priloge, samo s kruhom. Krožnik dekoriramo z listom bazilike in naše okusno kosilo je že na mizi. Verjemite, da si boste s tako pripravljenimi zrezki res obliznili tako prste kot cel krožnik.