Mehki goveji zrezki v zelenjavni omaki
Print Friendly, PDF & Email

Odkar imam ta recept, pripravljam goveje zrezke samo še tako … Zakaj? Mehki goveji zrezki v zelenjavni omaki so eno izmed najboljših kosil, ki jih pri nas doma pogosto pripravimo, saj so nas s svojim okusom očarali tako zrezki kot sama omaka. Ne vem, kaj je boljše … Težko se odločim. Poskusite jih narediti tudi vi in se prepustite čarobnim okusom mehkih govejih zrezkov in čudovite zelenjavne omake ter skušajte odgovoriti na vprašanje, kaj je boljše. V vsakem primeru vam zagotavljam, da boste oblizali tako prste kot polizali cel krožnik. 🙂

Mehki goveji zrezki v okusni zelenjavni omaki

Pripomočki za mehke goveje zrezke v omaki:

  • ponev
  • posoda ali krožnik za odlaganje mesa
  • višja posoda (za obdelavo omake s paličnim mešalnikom)
  • kuhalnica
  • palični mešalnik
  • pokrovka

Sestavine za mehke goveje zrezke v omaki:

  • 2 goveja zrezka
  • 3 čebule
  • 2 stroka česna
  • 1 srednje velika bučka
  • 1 dl belega vina
  • 3 do 4 dl jušne osnove (ali vode z eno in pol čajno žličko vegete)
  • 2 jušni žlici gorčice
  • čajna žlička paradižnikovega koncentrata
  • oljčno olje
  • ščepec soli in popra
  • ščepec majarona, timijana in nasekljanega peteršilja
  • lovorjev list in nekaj brinovih jagod
  • list bazilike za dekoracijo krožnika

Postopek za pripravo mehkih govejih zrezkov v omaki:

Goveja zrezka najprej potolčemo, nato ju namažemo z gorčico, malo solimo in popramo.

Mehki goveji zrezki v zelenjavni omaki

V ponvi ju na vročem olju na hitro popečemo, dokler ne dobita zlato-rjave barve.

Mehki goveji zrezki v zelenjavni omaki

Nato ju prestavimo v posodo ali krožnik. V isto ponev, kjer smo popekli zrezka, damo nasekljano čebulo in mešamo.

Mehki goveji zrezki v zelenjavni omaki

Nato dodamo še česen in pražimo, dokler ne zadiši. Medtem pripravimo 3 do 4 dl jušne osnove (ali vode z vegeto).

 

Zrezka vrnemo v ponev in zalijemo z jušno osnovo, dodamo še majaron, timijan ter na koščke narezano bučko.

Mehki goveji zrezki v zelenjavni omaki

Pokrito kuhamo na zmernem ognju okrog 20 minut. Nato omako prelijemo v posodo in jo pretlačimo s paličnim mešalnikom.

Mehki goveji zrezki v zelenjavni omaki

Pretlačeno omako, ki je zdaj gladka, a gostejša zmes, vrnemo v ponev z zrezki.

Mehki goveji zrezki v zelenjavni omaki

Zdaj lahko dodamo še vino, paradižnikov koncentrat, lovorjev list in brinove jagode. Dobro premešamo. Pokrito kuhamo še 30 do 40 minut. Vmes omako poskusimo. Po potrebi dodamo vodo, sol in/ali poper.

Mehki goveji zrezki v zelenjavni omaki

Tako, naši mehki goveji zrezki v zelenjavni omaki so pripravljeni. So mehki, sočni, kar topijo se v ustih, omaka pa je začinjena, kompaktna in odlična tudi brez kakšne posebne priloge, samo s kruhom. Krožnik dekoriramo z listom bazilike in naše okusno kosilo je že na mizi. Verjemite, da si boste s tako pripravljenimi zrezki res obliznili tako prste kot cel krožnik.

Mehki goveji zrezki v zelenjavni omakiDober tek!

Ocena:
Skupaj: 14 Povprečno: 4]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor