Mehka in sočna telečja jetra v gobovi omaki
Print Friendly, PDF & Email

Telečja jetra nimajo tako zelo intenzivnega okusa kot denimo svinjska, pripravljena v gobovi omaki pa teknejo tudi tistim, ki sicer niso ravno njihovi ljubitelji. So mehka, sočna in se kar topijo v ustih. Postrežemo jih lahko s štruklji, njoki ali testeninami, zelo okusna so pa tudi sama, zgolj s kruhom.

Mehka in socna telecja jetra v gobovi omaki

Sočna telečja jetra v gobovi omaki – pripomočki

  • ni posebnih pripomočkov

Sočna telečja jetra v gobovi omaki – sestavine

Za 2 osebi:

  • približno 300 g telečjih jeter (3 zrezki)
  • 1 čebula
  • 25 g masla
  • 150 ml belega vina
  • 2 žlici olja
  • 3 stroki česna
  • jušna žlica gladke bele moke
  • jušna žlica balzamičnega kisa
  • nekaj listov svežega peteršilja
  • sol, poper
  • dve čajni žlički mlete rdeče sladke paprike
  • 1 dl mleka
  • 200 g šampinjonov
  • voda  za zalivanje (po potrebi)
  • 200 ml smetane za kuhanje
  • po želji še žlica kisle smetane

Telečja jetra v gobovi omaki – postopek priprave

Jetra postavimo v krožnik in jih prelijemo z mlekom. Stojijo naj v hladilniku, lahko tudi čez noč. Tako bodo mehkejša.
Mehka in socna telecja jetra v gobovi omaki
Čebulo sesekljamo in jo pražimo na vročem olju.
Mehka in socna telecja jetra v gobovi omaki
Čebulo malce posolimo. Jetra premešamo z žlico moke, jih narežemo na trakce in damo v ponev. Mešamo približno 5 minut. Solimo jih in popramo, dodamo mleto rdečo papriko in česen. Premešamo in dodamo še narezane gobe.
Mehka in socna telecja jetra v gobovi omaki
Zalijemo z vinom in počakamo, da vino izhlapi.
Mehka in socna telecja jetra v gobovi omaki
Dodamo še balzamični kis in počakamo še kakšno minuto ali dve. Nato dodamo smetano za kuhanje in premešamo, po potrebi dodamo še vodo, da ne bo pregosto, a počasi in zmerno, ne preveč naenkrat, saj lahko dobimo kontraučinek — preredko omako.
Mehka in socna telecja jetra v gobovi omaki
Poskusimo, po potrebi še malce posolimo ali popopramo. Na koncu dodamo še peteršilj in postrežemo. Kot sem napisala uvodoma, so telečja jetra zelo okusna tudi samo s kruhom, saj je omaka božanska, sicer pa se poleg priležejo različne priloge: pire krompir, testenine, kruhovi cmoki, njoki … Jaz sem jih tokrat postregla z ajdovimi štruklji in žlico kisle smetane. Dober tek!
Mehka in socna telecja jetra v gobovi omaki
Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor