Mehiške tortilje z mletim mesom in zelenjavo
Print Friendly, PDF & Email

Ko si boste za kosilo zaželeli nekaj malo drugačnega, si privoščite mehiško hrano – mehiške tortilje z mletim mesom in zelenjavo. Če ste mehiško hrano do zdaj jedli samo v restavracijah, si jo za spremembo naredite sami doma. Priprava je zelo preprosta, rezultat pa odlično kosilo, ki ga boste še večkrat morali narediti.

Pripomočki za mehiške tortilje z mletim mesom in zelenjavo

  • ponev
  • nož
  • strgalo za sir
  • zobotrebce
  • peki papir
  • pekač od pečice

Sestavine za mehiške tortilje z mletim mesom in zelenjavo

Za 12 tortij

Osnova za tortilje:

  • 12 tortilj (kupite jih lahko v vsaki trgovini)
  • 1 čebula
  • 2 manjši papriki
  • 2 korenčka
  • pločevinka koruze
  • pločevinka paradižnika v kockah (če imate na vrtu svežega, uporabite tega; potrebujete 3 paradižnike)
  • 600 gramov mletega mešanega mesa
  • manjši košček sira
  • 3 žlice olivnega olja
  • sol, poper, posušena bazilika, strok česna, posušen česen
  • 1 deciliter vode

Omaka za tortilje:

  • 1 kisla smetana
  • 1 navadni jogurt
  • 3 žlice paradižnikove omake (pelatov)
  • sol, poper, mlet česen, sladka paprika

Mehiške tortilje z mletim mesom in zelenjavo – postopek:

Najprej narežemo vso zelenjavo (čebula, papriko, korenček) in strok česna. V posodo damo olje, ga segrejemo in damo notri zelenjavo. Na močnem ognju jo nekaj minut pražimo, da postane mehka.

mehiške tortilje z mletim mesom in zelenjavo

Nato dodamo meso in ga pražimo, da dobi rjavo barvo. Ko je meso spraženo, dodamo paradižnik v koščkih, koruzo in vse skupaj začinimo s soljo, poprom, baziliko in mletim česnom. Količino začimb damo poljubno, po okusu. Zalijemo z vodo in pustimo kuhati nekaj minut, toliko, da voda izpari.

mehiške tortilje z mletim mesom in zelenjavo

Medtem, ko se omaka kuha, naredimo omako za naše tortilje. Zmešamo kislo smetano, jogurt in začinimo s soljo poprom, rdečo papriko, paradižnikovo omako, česnom. Če bodo tortilje jedli samo odrasli ljudje, ki imajo radi malo bolj pikantne stvari, lahko v omako dodate tudi nekaj kapljic tabaska ali pekoč čili.

mehiške tortilje z mletim mesom in zelenjavo

Stvari za tortilje so sedaj vse pripravljene, sedaj jih moramo samo zložiti skupaj. Preden jih začnemo sestavljati si pripravimo pekač, damo vanj peki papir in vključimo pečico na 200 stopinj. Tortiljo naprej damo za 10 sekund v mikrovalovno pečico, da postane še mehkejša. Nato po tortilji namažemo malo omake, na sredino dodamo približno tri žlice nadeva z mesom in zelenjavo, čez polijemo še žlico omake in na vrh naribamo malo sira.

mehiške tortilje z mletim mesom in zelenjavo

Nato tortilje zložimo skupaj. Najprej zavihamo spodnji rob, nato levo stran, nato še desno (ali obratno, najprej desno in nato levo).

mehiške tortilje z mletim mesom in zelenjavo

Ko je tortilja zavita, zapičimo v njo še zobotrebec, da se nam ne odpre. Nato jih zlagamo eno zraven druge v pekač. Na koncu po tortiljah naribamo še malo sira. Damo v pečico za približno 10 minut, toliko da se sir stopi.
mehiške tortilje z mletim mesom in zelenjavo

Dober tek! Buen apetito!

Ocena:
Skupaj: 56 Povprečno: 4.2]

patricia

Moje vodilo v kuhinji je, da mora biti kuhanje preprosto, hitro, pa vendar še vedno okusno. Predvsem pa je treba izkoristiti vse dobrote, ki nam jih ponuja narava in kuhati sezonsko. Domači vrt, tržnica ali pa gozd nam ponujajo ogromno sestavin, ki jih lahko pripravimo za svoje domače.

Dodaj odgovor