Mediteranska polenta z jajčevci
Print Friendly, PDF & Email

Mediteranska polenta z jajčevci je enostavna in zelo okusna jed. Lahka in zdrava se bohoti v eksploziji okusov in nas odpelje v tople kraje. Primerna za vegeterjance.

Predlog serviranja.
Predlog serviranja.

Pripomočki za pripravo mediteranske polente z jajčevci:

  • pekač srednje velikosti za ohlajanje polente (približno 30x15cm)
  • pečica ogreta na 225 stopinj
  • nizka ponev
  • visoka ponev za kuhanje polente
  • metlica za pripravo polente.
  • manjši pekač (približno 20x20cm)

Sestavine za pripravo mediteranske polente z jajčevci:

  • Mediteranska polenta z jajčevci100 g polente (1 skodelica)
  • 150 ml ml vode (1 skodelica)
  • 150 ml riževega mleka (lahko tudi navadno mleko ali vode)
  • 1 žlička masla z zelišči (ali navadnega masla)
  • 1 srednje velika rdeča čebula
  • 1 velik jajčevec
  • 70 g kozjega sira
  • 1 konzerva vloženih pelatov
  • 2 žlici olivnega olja
  • 2 stroka česna
  • šopek bazilike
  • 2 žlici sojine omake
  • 1 jogurt (po želji)

Postopek priprave mediteranske polente z jajčevci:

Predhodno skuhamo polento po navodilih proizvajalca. Sama sem uporabila razmerje 2:1. 2 skodelice tekočine (1 skodelica riževega mleka in 1 skodelica vode) in 1 skodelica polente. Lahko pa za kuho uporabite samo vodo. Med kuhanjem polente dodamo 1 žličko zeliščnega masla (ali navadnega masla). Ko je polenta kuhana, jo prelijemo v namaščen pekač, in počakamo, da se ohladi. Ko je polenta ohlajena jo prevrnemo na desko za rezanje in razrežemo na kvadratke velikosti približno 5x5cm.

Mediteranska polenta z jajčevci

Med tem ko čakamo, da se polenta ohladi, narežemo čebulo in jajčevce. Sama sem narezala na obročke, lahko pa tudi na kockice. V ponev damo 1 žlico olivnega olja in prepražimo čebulo. Ko je čebula mehka in prozorna dodamo jajčevce, posolimo, dodamo poper in sojino omako in pražimo približno 10 min, da so jajčevci mehki in da porjavijo.Po potrebi dodamo vodo.

Mediteranska polenta z jajčevci

Mediteranska polenta z jajčevci

Pripravimo paradižnikovo omako, tako, da na žlici olivnega olja prepražimo česen in nato dodamo pelate, narezane na kocke in narezano baziliko. Posolimo in kuhamo približno 10 minut, da se večina vode povre in dobimo gosto omako.

Mediteranska polenta z jajčevci

Ko imamo vse sestavine pripravljene, pripravimo zloženko, tako, da najprej pekač namastimo in nato na dno položimo kocke polente. Po polenti pokamamo paradižnikovo omako in na vrh naložimo jajčevce z čebulo in po vrhu posipamo nariban kozji sir. Postopek ponavljamo, tako, da porabimo vse sestavine. Sama sem iz omenjenih količin sestavin uspela narediti 3 plasti. Jed nato postavimo v ogreto pečici za 15 minut, da se sir na vrhu lepo zapeče.

Mediteranska polenta z jajčevci

Jed po želji serviramo z jogurtom in solato.

 

Veselo na delo in dober tek.

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Crafty Bee

Sem študentka, prihajam iz okolice Celja, trenutno pa živim na Madeiri, kjer odkrivam kulturo in iščem kulinarične izzive. Nad kuhanjem me je navdušila moja mami, ki je kraljica zdrave in domače kuhinje. Rada kuham s svežimi biološkimi sestavinami in odkrivam nove kombinacije tradicionalnih in modernih jedi.

Dodaj odgovor