Mariniran in lepo zapečen losos
Print Friendly, PDF & Email

Losos je kakovostna riba, ki je vrhunskega okusa, če jo le znamo pravilno pripraviti. Je tudi odlična izbira za hitro in zdravo kosilo. V receptu je nekaj majhnih nasvetov, kako pripraviti dobrega lososa, za katerega ne potrebujete veliko sestavin. Uporabite lahko kotlete ali fileje. Mariniran in lepo zapečen losos je odličen tako za kosilo kot za večerjo. Postrežemo ga lahko s  kuhanim krompirjem in kakšno solatko.

Mariniran in lepo zapečen lososPripomočki pripravo lososa:

  • krožnik
  • ponev
  • lopatica za obračanje

Sestavine za pripravo lososa:

  • 2 kotleta ali fileja lososa
  • 1 večji strok česna
  • nekaj žlic oljčnega olja
  • ščepec belega popra in soli
  • vejica svežega rožmarina
  • 2 jušni žlici limoninega soka
  • po želji ščepec čilija

Postopek za pripravo lososa:

Lososa damo najprej v krožnik in pripravimo marinado, tako da dodamo nekaj žlic oljčnega olja, nasekljan česen, poper, sol, limonin sok in nasekljan rožmarin. Premešamo in pustimo pokrito počivati na hladnem vsaj 45 minut.

Mariniran in lepo zapečen losos

Nato v ponvi močno segrejemo oljčno olje.

Mariniran in lepo zapečen losos

Na olje, ki mora biti res vroče, položimo kotlet ali file lososa in ga pustimo le nekaj minutk, da se s spodnje strani zapeče. Med tem ga ne smemo premikati. Če imamo file, jo zapečemo najprej z notranje strani.

Mariniran in lepo zapečen losos

Šele potem s pomočjo lopatice previdno obrnemo na zunanjo stran, kjer je pri fileju koža.

Mariniran in lepo zapečen losos

Tudi na drugi strani ga pečemo na močnem ognju in le kratek čas. Če ga boste pekli dlje kot nekaj minut, bo razpadel. Vmes lahko daste še malo limoninega soka. Lososa postrežemo na krožnik, poleg pa lahko dodamo prilogo po izbiri – jaz predlagam kuhan krompir z dekoracijo od redkvic. Tako pripravljen losos ni samo hiter, temveč tudi sočen, aromatičen in zares mehkega okusa. Poskusite ga!

Ocena:
Skupaj: 33 Povprečno: 4.1]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor