Mariniran in pečen losos s holandsko omako
Print Friendly, PDF & Email

Ribo naj bi jedli vsaj nekajkrat na teden. Mnogi tega ne počnejo, ker ne marajo intenzivnega okusa, ki ga mnoge ribe imajo. Toda losos je specifična riba, ki je bolj nevtralnega okusa in pušča v kulinariki veliko prostora, zato ga lahko pripravimo na številne načine. Po tem receptu bo nastal mariniran in pečen losos s holandsko omako. Tako boste dobili jed, s katero ne morete zgrešiti. Njegov okus bo odličen, za kar poskrbi marinada, piko na i pa mu bo dala holandska omaka, ki ga bo osvežila. Skupaj sta najboljša kombinacija in vsekakor vredna greha!

Mariniran in pečen losos s holandsko omako

Pripomočki za pripravo lososa s holandsko omako:

  • ponev za žar
  • lopatka za obračanje
  • večja plastična posoda za mariniranje
  • manjša jeklena posoda
  • kozici
  • manjše cedilo
  • metlica za stepanje
  • malo folije za živila

Sestavine za losos s holandsko omako:

Za losos v marinadi:

  • 2 do 3 kotleti ali fileji lososa
  • pol čajne žličke soli, belega popra, mlete sladke paprike in rožmarina
  • pol limoninega soka
  • 1 jušna žlica majoneze
  • 2 jušni žlici oljčnega olja
  • 1 jušna žlica balzamičnega kisa

Za holandsko omako:

  • 2 rumenjaka
  • 1 čajna žlička limoninega soka
  • 2 jušni žlici vode (1 jušna žlica vode gre na 1 rumenjak)
  • 120 g masla
  • ščepec soli (in dodatno po potrebi)
  • ščepec belega popra

Priprava lososa s holandsko omako:

Kotlete ali fileje lososa najprej operemo in dobro posušimo.

Mariniran in pečen losos s holandsko omako

Nato pripravimo marinado – nanj dodamo vse sestavine in premešamo.

Mariniran in pečen losos s holandsko omako

Mariniranega lososa pokrijemo s folijo za živila in postavimo v hladilnik, kjer naj počiva kakšno uro.

Mariniran in pečen losos s holandsko omako

Medtem pripravimo osnovo za holandsko omako. V kozico nalijemo vodo in jo zavremo.

Mariniran in pečen losos s holandsko omako

Nanjo postavimo jekleno posodo, v kateri rumenjaka z dvema jušnima žlicama vode premešamo in nekaj minut mešamo z metlico za stepanje. Po nekaj minutah se bo zmes zgostila in pobledela.

Mariniran in pečen losos s holandsko omako

Nato v omako postopoma dolivamo maslo in počasi mešamo naprej. Če bomo mešali hitro od samega začetka, se lahko zgodi, da se nam bo maščoba ločila od preostale zmesi. Če bi se slučajno komu zgodilo, naj v tem primeru doda še kanček vode. Potem pa mešamo vedno hitreje.

Mariniran in pečen losos s holandsko omako

Ko se omaka zgosti, jo precedimo, potem pa solimo, popramo in ji dodamo še limonin sok.

Mariniran in pečen losos s holandsko omako

Dobro premešamo in posodico z omako pustimo nekje na toplem, saj se omaka postreže še topla.

Mariniran in pečen losos s holandsko omako

Omaka je pripravljena, zato dokončamo še lososa. Na ponvi močno segrejemo oljčno olje in položimo lososa tako, da bo najprej obrnjen na kožo.

Mariniran in pečen losos s holandsko omako

Nekje po dveh minutah je losos z ene strani že dobil lepo barvo.

Mariniran in pečen losos s holandsko omako

Obrnemo ga in zapečemo še z druge strani.

Mariniran in pečen losos s holandsko omako

Lososa ne pečemo predolgo, ker bo sicer presuh in trd. V notranjosti mora biti mehak, sočen in še vedno rožnat. Na krožniku postrežemo najprej holandsko omako, nanjo pa položimo kotlet ali file lososa. Poleg deluje zelo osvežilno še zelena solata z redkvico, zato jo priporočam kot prilogo.

Mariniran in pečen losos s holandsko omako

Mariniran in pečen losos s holandsko omako je pripravljen in nas že privlači s prijetnim vonjem in čudovitim videzom, holandska omaka pa krožnik igrivo obarva in mu da dozo elegance, z okusom pa poskrbi tudi za svežino. Tak obrok lahko pojemo z užitkom, saj je izrazito okusen in povrh vsega še zdrav.

Mariniran in pečen losos s holandsko omako

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor