Makaronovo meso
Makaronovo meso ali po domače makaronflajš je še ena izmed klasik v naših kuhinjah. Preprosta in hitra priprava, poleg tega pa še tisti okus, ki nas bo spomnil, kako radi smo imeli to jed v otroštvu.
Makaronovo meso – pripomočki:
- deska za rezanje, nož
- posoda za kuhanje omake
- posoda za kuhanje testenin
- cedilo
Makaronovo meso – sestavine:
(za 3 osebe)
- 300 g svinjskega mesa (lahko tudi piščančjega, mi smo uporabili kar tega)
- 1 čebula
- malo olja
- začimbe: sol, poper, pol žličke mletega česna, pol žličke sladke paprike v prahu, timijan, lovorov list
- 2 žlički moke
- 2 žlički paradižnikove mezge (koncentrat)
- cca. 4 dl vode + 2 dl vode
- 300 g testenin (najboljši za to jed so drobni polžki)
Makaronovo meso – priprava:
Na drobno nasekljamo čebulo. V posodo damo malo olja, ga segrejemo in prepražimo narezano čebulo.
Medtem na koščke narežemo tudi meso. Solimo ga in popopramo.
Ko je čebula mehka, dodamo meso in ga pražimo na najmočnejšem ognju. Meso je prepraženo, ko spusti ves sok in je rahlo rjave barve.
Ko je tudi meso prepraženo, ga zalijemo z vročo vodo. Rabimo približno 4 dl vode. Takrat omako tudi začinimo s soljo, poprom, česnom, sladko papriko, lovorovim listom in timijanom. Pokrijemo in kuhamo na srednjem ognju približno 15 minut.
Ko se omaka kuha, damo na ogenj tudi vodo za testenine in naredimo mešanico s katero bomo omako zgostili in ji dodali še malo okusa. Zmešamo 2 dl vroče vode, 2 žlički moke in 2 žlički paradižnikovega koncentrata.
Mešanico vlijemo v omako. Nato še kuhamo približno 15 minut oziroma toliko časa, da se nam skuhajo testenine. Testenine skuhamo al dente, kar pomeni, da jih še malo čutimo na zobu, saj jih bomo zmešali z omako in se bodo napili omake in postali mehkejši. Ko so kuhani jih odcedimo in vsujemo v kuhano omako in počakamo nekaj minut, da se vsi okusi omake in testenin prepojijo. Postrežemo.
Naši družini makaronovo meso najbolj tekne takrat, ko se omaka do konca vpijejo v testenine in so makarončki že čisto suhi.
Pa dober tek!