Losos z avokadom in timijanom
Losos spada med nadvse okusne in ene najbolj zdravih rib. Bogat je z veliko vsebnostjo beljakovin in zdravih maščob omega 3. Avokado je živilo z blagodejnimi maščobami in veliko vsebnostjo antioksidantov. Timijan je rastlina, ki se uporablja že od veke vekov in je zaradi svoje arome in zdravilnih eteričnih olj nepogrešljiv v kulinariki in zdravilstvu. Če združimo vse sestavine dobimo nadvse okusen in super zdrav obrok – losos z avokadom in timijanom.
Losos z avokadom in timijanom – pripomočki:
- deska za rezanje
- nož
- skodelica
- pvc vrečka
- ponev za pečenje
Losos z avokadom in timijanom – sestavine:
Za 1 osebo
- 150 g file lososa
- 70 ml oljčnega olja
- par vejic svežega timijana
- 1/2 limone
- 1 strok česna
- 1/2 avokada
- sol
- poper
- žlička lističev parmigiano reggiano sira
- ščep solnega cveta
- ščep čilijevih kosmičev (ni obvezno)
Losos z avokadom in timijanom – postopek:
File lososa umijemo pod tekočo vodo in ga popivnamo s papirno servieto. V skodelico natrgamo sveže timijanove listke, dodamo sok limone, stisnemo česen, dolijemo olivno olje, popramo in solimo. Z delom marinade premažemo file lososa in ga pustimo marinirati vsaj pol ure.
Avokado odluščimo od koščice, ga olupimo in narežemo na kolobarjem.
Ker je zrel avokado zelo nežen, je treba z njim ravnati zelo na rahlo, da nam kolobarji ostanejo v celoti. Zato avokado mariniram kar v pvc foliji. V pvc folijo vlijemo marinado in vanjo položimo kolobarje avokada ter vrečo občasno obrnemo, da se vsi koščki lepo prepojijo.
Medtem, ko se avokado marinira, se lotimo pečenja lososa. Losos je zelo nežna riba in vsakršno prepečenje bi zanj bilo usodno in kaj hitro smo lahko ob zelo okusen obrok. Lososa na nekaj olivnega olja spečemo v ponvi in sicer na indukciji na 6, z vsake strani po 3 do 4 minute (odvisno od debeline fileja). Če opazimo, da se je ob režah fileja začela izločati bela tekočina, je to znak, da se izločajo beljakovine in da bo losos vsak čas prepečen in da ga nemudoma prenehamo peči. Pravilno pečen losos je rožne barve, ima nežno in krhko meso, okus je zelo slasten. Prepečen losos je podoben suhi prgi, bolj ga žvečiš, več ga imaš v ustih.
Na še vroč lososov file položimo rezine mariniranega avokada, potrosimo z nekaj lističi parmigiano reggiano sira, posipamo s kosmiči čilija in s solnim cvetom.
Še angelčki bi jedli, če bi ritke imeli.