Losos s cvetačo, blitvo in krompirjem iz pečice
PrintFriendly and PDF

Rada kombiniram različna živila in jih združujem v eno jed. In tako je ob zadnji priliki, ko sem pripravljala lososa, pa sem ga želela pripraviti malo drugače, nastala ta jed. Losos s cvetačo, blitvo in krompirjem je enostavno pripravljeno kosilo, ki združuje glavno jed s prilogo. Manjka nam le še solata, ki pa jo mirno lahko pripravimo medtem, ko se losos s cvetačo, blitvo in krompirjem peče v pečici. Bi poskusili?

losos-s-cvetaco-blitvo-in-krompirjem-iz-pecice-21

Pripomočki za pripravo lososa s cvetačo, blitvo in krompirjem:

  • 3 posode s pokrovi za blanširanje/kuhanje zelenjave
  • pekač velikosti cca. 30×22 centimetrov
  • cedilo
  • kuhinjska tehtnica
  • plastična posoda, metlica za stepanje
  • nožek
  • plitek krožnik
  • lopatka ali prijemalka
  • štedilnik, pečica

Sestavine za pripravo lososa s cvetačo, blitvo in krompirjem

Za 4 osebe

  • 500 g lososa (4 fileji)
  • 500 g cvetače
  • 250-300 g blitve (lahko tudi špinače)
  • 400 g krompirja
  • poper
Ideja
Po želji lahko dodate še 1-2 korenja.

Za preliv:

  • 180 g kisle smetane
  • sol po okusu
  • poper po okusu
  • muškatni orešček
  • 1 nasekljan strok česna ali malo suhega mletega
  • šopek nasekljanega peteršilja ali 1 jedilna žlica posušenega
  • 1 celo jajce

In še:

  • malo olja

Postopek priprave lososa s cvetačo, blitvo in krompirjem

Krompir olupimo in ga narežemo na  rezine, debele cca. 0,5 centimetra (lahko tudi na kocke). Krompir damo v posodo, zalijemo z vodo, toliko, da je krompir pokrit in damo kuhat. Očistimo in na cvetke ločimo cvetačo in jo damo v drugo posodo in jo, zalito z vodo, prav tako damo kuhat.

losos-s-cvetaco-blitvo-in-krompirjem-iz-pecice-1

Medtem, ko čakamo, da krompir in cvetača zavreta, pristavimo na štedilnik še tretjo posodo, v kateri bomo blanširali blitvo. Jaz sem uporabila zamrznjene sveže liste blitve, zato listov nisem posebej čistila, vi pa to storite, v kolikor imate svežo blitvo.
Ko krompir zavre, zmanjšamo temperaturo in krompir kuhamo približno 10-13 minut (odvisno od sorte krompirja), da bo krompir na pol kuhan. Enako storimo s cvetačo, le da cvetačo ob zmernem vretju kuhamo 5-7 minut. če boste dodali tudi korenje, zadnje 3 minute kuhanja cvetači dodajte tudi korenje. Ko zavre voda v tretji posodi, vanjo za 1 minuto potopimo tudi blitvo.
Krompir, cvetačo in blitvo odcedimo in jih pustimo, da se dobro odtečejo in nekoliko ohladijo. V cedilu naj počakajo na naslednjo fazo priprave jedi.

Priklopimo električno pečico in njeno temperaturo nastavimo na 180°C (ventilacijska pečica)

losos-s-cvetaco-blitvo-in-krompirjem-iz-pecice-11

Fileje lososa  popramo in poper vtremo v fileje. Ne solimo.

losos-s-cvetaco-blitvo-in-krompirjem-iz-pecice-3
Vzamemo ponev, nanjo kanemo malo olja (v mojem primeru je olivno) in v ponvi na hitro popečemo fileje lososa (30 sekund na stran).

losos-s-cvetaco-blitvo-in-krompirjem-iz-pecice-1111
Fileje lososa denemo na krožnik. Maščobo, ki je ostala v ponvi prelijemo na dno pekača in jo razmažemo po njem. V plastični skledi naredimo preliv. Tega naredimo tako, da damo v posodo jajce, kislo smetano, peteršilj, muškatni orešček, poper po okusu, sol po okusu in mleti (ali nasekljan) česen. Vse skupaj z metlico za stepanje zmešamo v enotno zmes, preliv.

losos-s-cvetaco-blitvo-in-krompirjem-iz-pecice-111
Sedaj je čas, da vse komponente naše jedi sestavimo in naložimo v pekač. Najprej na olje, ki smo ga že pomazali po pekaču denemo liste blanširane blitve, ki jih enakomerno razporedimo po pekaču.

losos-s-cvetaco-blitvo-in-krompirjem-iz-pecice-11111
Na blitvo naložimo fileje lososa, ki jih obložimo s cvetačo in krompirjem.

losos-s-cvetaco-blitvo-in-krompirjem-iz-pecice-111111
Vse skupaj še prelijemo z prelivom.

losos-s-cvetaco-blitvo-in-krompirjem-iz-pecice-11111141
Potisnemo v ogreto pečico (180 °C, ventilacijska pečica) in pečemo 25 minut oz. toliko časa, da se jed zapeče (če imate radi bolj zapečeno, lahko pečete dlje in/ali povišate temperaturo pečice za 10˘C).

Ko je jed pečena, jo razdelimo na 4 porcije in postrežemo. Poleg se odlično prileže vložen stročji fižol, ki ga pripravimo z bučnim oljem.

Pa dober tek!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Hvala, da nas berete. 🙂

Ste že všečkali našo stran?