Losos s cvetačo, blitvo in krompirjem iz pečice

[Total: 1    Average: 5/5]

Rada kombiniram različna živila in jih združujem v eno jed. In tako je ob zadnji priliki, ko sem pripravljala lososa, pa sem ga želela pripraviti malo drugače, nastala ta jed. Losos s cvetačo, blitvo in krompirjem je enostavno pripravljeno kosilo, ki združuje glavno jed s prilogo. Manjka nam le še solata, ki pa jo mirno lahko pripravimo medtem, ko se losos s cvetačo, blitvo in krompirjem peče v pečici. Bi poskusili?

losos-s-cvetaco-blitvo-in-krompirjem-iz-pecice-21

Pripomočki za pripravo lososa s cvetačo, blitvo in krompirjem:

  • 3 posode s pokrovi za blanširanje/kuhanje zelenjave
  • pekač velikosti cca. 30×22 centimetrov
  • cedilo
  • kuhinjska tehtnica
  • plastična posoda, metlica za stepanje
  • nožek
  • plitek krožnik
  • lopatka ali prijemalka
  • štedilnik, pečica

Sestavine za pripravo lososa s cvetačo, blitvo in krompirjem

Za 4 osebe

  • 500 g lososa (4 fileji)
  • 500 g cvetače
  • 250-300 g blitve (lahko tudi špinače)
  • 400 g krompirja
  • poper
Ideja
Po želji lahko dodate še 1-2 korenja.

Za preliv:

  • 180 g kisle smetane
  • sol po okusu
  • poper po okusu
  • muškatni orešček
  • 1 nasekljan strok česna ali malo suhega mletega
  • šopek nasekljanega peteršilja ali 1 jedilna žlica posušenega
  • 1 celo jajce

In še:

  • malo olja

Postopek priprave lososa s cvetačo, blitvo in krompirjem

Krompir olupimo in ga narežemo na  rezine, debele cca. 0,5 centimetra (lahko tudi na kocke). Krompir damo v posodo, zalijemo z vodo, toliko, da je krompir pokrit in damo kuhat. Očistimo in na cvetke ločimo cvetačo in jo damo v drugo posodo in jo, zalito z vodo, prav tako damo kuhat.

losos-s-cvetaco-blitvo-in-krompirjem-iz-pecice-1

Medtem, ko čakamo, da krompir in cvetača zavreta, pristavimo na štedilnik še tretjo posodo, v kateri bomo blanširali blitvo. Jaz sem uporabila zamrznjene sveže liste blitve, zato listov nisem posebej čistila, vi pa to storite, v kolikor imate svežo blitvo.
Ko krompir zavre, zmanjšamo temperaturo in krompir kuhamo približno 10-13 minut (odvisno od sorte krompirja), da bo krompir na pol kuhan. Enako storimo s cvetačo, le da cvetačo ob zmernem vretju kuhamo 5-7 minut. če boste dodali tudi korenje, zadnje 3 minute kuhanja cvetači dodajte tudi korenje. Ko zavre voda v tretji posodi, vanjo za 1 minuto potopimo tudi blitvo.
Krompir, cvetačo in blitvo odcedimo in jih pustimo, da se dobro odtečejo in nekoliko ohladijo. V cedilu naj počakajo na naslednjo fazo priprave jedi.

Priklopimo električno pečico in njeno temperaturo nastavimo na 180°C (ventilacijska pečica)

losos-s-cvetaco-blitvo-in-krompirjem-iz-pecice-11

Fileje lososa  popramo in poper vtremo v fileje. Ne solimo.

losos-s-cvetaco-blitvo-in-krompirjem-iz-pecice-3
Vzamemo ponev, nanjo kanemo malo olja (v mojem primeru je olivno) in v ponvi na hitro popečemo fileje lososa (30 sekund na stran).

losos-s-cvetaco-blitvo-in-krompirjem-iz-pecice-1111
Fileje lososa denemo na krožnik. Maščobo, ki je ostala v ponvi prelijemo na dno pekača in jo razmažemo po njem. V plastični skledi naredimo preliv. Tega naredimo tako, da damo v posodo jajce, kislo smetano, peteršilj, muškatni orešček, poper po okusu, sol po okusu in mleti (ali nasekljan) česen. Vse skupaj z metlico za stepanje zmešamo v enotno zmes, preliv.

losos-s-cvetaco-blitvo-in-krompirjem-iz-pecice-111
Sedaj je čas, da vse komponente naše jedi sestavimo in naložimo v pekač. Najprej na olje, ki smo ga že pomazali po pekaču denemo liste blanširane blitve, ki jih enakomerno razporedimo po pekaču.

losos-s-cvetaco-blitvo-in-krompirjem-iz-pecice-11111
Na blitvo naložimo fileje lososa, ki jih obložimo s cvetačo in krompirjem.

losos-s-cvetaco-blitvo-in-krompirjem-iz-pecice-111111
Vse skupaj še prelijemo z prelivom.

losos-s-cvetaco-blitvo-in-krompirjem-iz-pecice-11111141
Potisnemo v ogreto pečico (180 °C, ventilacijska pečica) in pečemo 25 minut oz. toliko časa, da se jed zapeče (če imate radi bolj zapečeno, lahko pečete dlje in/ali povišate temperaturo pečice za 10˘C).

Ko je jed pečena, jo razdelimo na 4 porcije in postrežemo. Poleg se odlično prileže vložen stročji fižol, ki ga pripravimo z bučnim oljem.

Pa dober tek!

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Hvala, da nas berete. 🙂

Ste že všečkali našo stran?