Kus-kus z omako iz gob in graha
Print Friendly, PDF & Email

Kus-kus z omako iz gob in graha je aromatična, preprosta in hitro pripravljena jed, ki je kot nalašč za sezono gob. Izven sezone si lahko pomagamo s šampinjoni ali sušenimi jurčki, ki smo si jih uspeli pripraviti v jeseni za kasnejšo uporabo. Osnovo omake predstavljajo paradižnik in aromatična mešanica začimb.

kus-kus-z-omako-iz-gob-in-graha

Kus-kus z omako iz gob in graha – pripomočki:

  • kuhinjska tehtnica
  • nož
  • deska za rezanje
  • čajna žlička
  • jedilna žlica
  • vilica
  • 3 skodelice
  • 2 kozici s pokrovko
  • lonček
  • 2 dl kozarec
  • kuhalnica
  • ribežen

Kus-kus z omako iz gob in graha – sestavine:

(za 3 – 4 osebe)

Za omako

  • 500 g narezanih šampinjonov, jurčkov ali drugih gob po izbiri
  • 300 g graha (lahko zamrznjenega)
  • 450-500 g paradižnika
  • 2 čajni žlički naribanega svežega ingverja
  • 3-4 jedilne žlice rastlinskega olja
  • 2 čajni žlički orientalske kumine
  • 1 čajna žlička mlete kurkume
  • 4 čajne žličke mletega koriandra (semena)
  • 2 čajni žlički sladke rdeče paprike
  • 1 jedilna žlica suhe bazilike
  • sol po okusu

Za kus-kus

  • 1 merica kus-kusa (2 dl kozarec)
  • 1 merica vode
  • ščep soli

Kus-kus z omako iz gob in graha – priprava:

Paradižnik in šampinjone operemo, paradižnik narežemo na koščke, šampinjone pa na tanke rezine. Ingver olupimo in drobno naribamo.

kus-kus-z-omako-iz-gob-in-graha

V primerno veliki kozici segrejemo olje. Na segreto olje damo orientalsko kumino in jo par sekund pražimo, dodamo kurkumo in vse skupaj pražimo še dodatnih nekaj sekund. Pazimo, da ne zažgemo začimb! Dodamo paradižnik, ingver, koriander, sol in rdečo papriko ter dušimo, dokler se paradižnik ne zmehča. Namesto sladke rdeče paprike lahko uporabimo tudi ostro rdečo papriko ali celo čili, če nam ustreza pekoča hrana. Občasno premešamo in pazimo, da se ne prime na dno kozice. Po potrebi zmanjšamo temperaturo.

kus-kus-z-omako-iz-gob-in-graha

Nato dodamo grah in gobe.

kus-kus-z-omako-iz-gob-in-graha

Počakamo, da gobe spustijo vodo, nato znižamo temperaturo na srednjo vrednost. Vse skupaj pokrito kuhamo, dokler se grah in gobe ne zmehčajo. Vode ni potrebno dolivati, ker je gobe oddajo dovolj.

kus-kus-z-omako-iz-gob-in-graha

Med kuhanjem večkrat premešamo. Na koncu dodamo še suho baziliko, premešamo in kuhamo še minuto ali dve.

V drugi kozici pripravimo kus-kus. Vzamemo merico kus-kusa in enako količino vode. Vodo prelijemo v lonček, jo malenkost posolimo in zavremo. Z vrelo vodo prelijemo kus-kus, ga pokrijemo in počakamo 5 minut, da vpije vodo. Nato kus-kus z vilico razrahljamo.

Kus-kus razporedimo na krožnike in čezenj nadevamo omako. Postrežemo še vroče.

Uživajte v okusih!

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.6]

Dodaj odgovor