Kumarični zos – omaka
Kumarični zos oziroma kumarična omaka je preprosta jed, ki pa je zelo lahka, z malo kalorijami in hkrati odličnega okusa. Pripravimo si jo lahko tako s svežini kumaricami v sezoni le teh, prav tako pa lahko kumarice zamrznemo in nato preko celega leta kuhamo to jed z odtaljenimi kumaricami.
Pripomočki za kumarični zos – omako:
- ribežen
Sestavine za kumarični zos – omako:
Za 3 osebe:
- 500 g kumar
- 1/2 čebule (70 g)
- 5 strokov česna
- 1 žlica mlete rdeče paprike
- 1 žlica moke
- sol
- poper
- mleta kumina
- 1 žlica masti ali olja
- 3 žlice kisa (opcijsko)
Postopek za kumarični zos – omako:
Kumare operemo, izrežemo kakšne nepravilnosti na njih, lupiti pa jih ni potrebno, če so domače in mlade. Seveda pa jih lahko po vaši želji tudi olupite.
Olupimo še čebulo in česen ter pripravimo začimbe: mleto rdečo papriko, kumino, sol in poper.
Kumare naribamo na ribežen na okrogle kolutiče ali na še manjše dele.
Na masti ali olju na hitro popražimo na drobno nasekljano čebulo, kateri tik pred koncem praženja dodamo nasekljan česen ter žlico moke in žlico mlete rdeče paprike.
Dodamo 2 dl mrzle vode in med stalnim mešanjem vmešamo praženo čebulo z dodatki.
Sedaj dodamo kumare z njihovo tekočino vred. Pri nas nikoli ne zavržemo te tekočine, ampak jo vedno pokuhamo zraven v zos oziroma omako.
Sedaj še omako malo solimo ter popramo in pustimo čisto narahlo vreti 5 minut.
Po želji kumarični zos – omako zakisamo, ni pa nujno. Okusi so različni.
Sedaj vidimo končno gostoto omake in če je pregosto, zalijemo še z malo tekočine.
Moje so bile malo pregoste, zato sem še dodala 50 ml vode.
Kumarični zos – omaka je krasna priloga k vsem načinom pripravljenega krompirja: od pire krompirja, krompirja v kosih, praženega krompirja. Zraven pa pašejo tudi kakšni mesni polpeti ali ražniči.
Dober tek! 😊