Kuhana polenta s parmezanom
Kar nekaj let sem kuhala polento le v slani vodi, kar je sicer čisto v redu in dobro za pojesti. Vendar polento lahko obogatimo še z dvema pomembnima sestavinama, ki bosta okus popeljali na drugo raven.
Kuhana polenta s parmezanom – pripomočki:
- globok lonec
- ribežen
- metlica
- štedilnik
Kuhana polenta s parmezanom – sestavine:
(za 4 osebe)
- 1 liter vode
- 250 g instant polente ali koruzne moke
- dve večji žlici masla
- 80 – 100 g kakovostnega parmezana (Grana Padano)
- ščepec soli
Kuhana polenta s parmezanom – postopek:
Vodo zlijemo v lonec in pristavimo na ogenj ter kuhamo skoraj do vretja. Vodo solimo ter dodamo maslo.
Še preden voda zavre, dodamo bodisi instant polento ali koruzno moko. Jaz sem izbrala kar domačo koruzno moko ter jo kuhala približno pol ure na šibkem ognju. V kolikor izberete instant polento pa upoštevajte čas kuhanja, ki je naveden na vrečki polente. Polento z metlico mešajte, da se ne prime dna posode.
Tik pred koncem kuhanja, v polento naribajte kakovosten parmezan – jaz sem uporabila kar Grana Padano, ter dobro premešajte in odstavite z ognja.
In tako je okusna kuhana polenta s parmezanom pripravljena. Le ti dve sestavini močno obogatijo okus polente in ji dodajo svilnat ter mehek pridih. Tako kuhana polenta se najbolj prileže ob dobrem golažu. Dober tek!