Krumpantoč
Krumpantoč je značilna jed iz Zasavja. Po drugih koncih Slovenije, jedi rečejo tudi krompirjeve palačinke.
Pripomočki za pripravo krumpantoča:
- posoda za mešanje
- ponev za peko
- žlica
- ribežen
Sestavine za pripravo krumpantoča:
(za 3-4 osebe)
- 4 veliki krompirji
- 1 jajca
- 4 žlice ostre moke
- sol
- poper
- peteršilj po okusu
- maščoba za peko-olje ali svinjska mast
Priprava krumpantoča:
Olupimo krompir in ga naribamo v posodo. Zraven ubijemo jajce, dodamo moko, sol, poper in po okusu peteršilj.
Vse skupaj dobro zmešamo.
V ponvi segrejemo maščobo. V segreto maščobo z žlico polagamo testo in ga poravnamo.
Ko se na eni strani zapeče, ga obrnemo in zapečemo še na drugi strani.
Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka mase. Krumpantoč je lahko priloga različnim jedem. Če Krumpantoč pripravimo kot samostojno jed, zraven ponudimo skledo solate.
Dober tek.