Krompirjevi svaljki z zdrobom
Krompirjevi svaljki so pri nas zelo priljubljena jed. Postrežemo jih lahko kot samostojno jed ali kot prilogo k mesu s poljubno omako. Obstaja več receptov, jaz vam bom predstavila svoj najljubši recept za svaljke s pirino moko in pšeničnim zdrobom, ki jih prepražimo na drobtinah.
Krompirjevi svaljki z zdrobom – pripomočki:
- večji lonec
- manjši lonec
- stiskalnica za krompir
- cedilnik
- ponev
- kuhalnica
- žlica
Krompirjevi svaljki z zdrobom – sestavine:
Za približno 2 – 3 osebe
- 500 g kuhanega in olupljenega krompirja
- 250 g pirine moke (lahko uporabite tudi navadno moko)
- 150 g pšeničnega zdroba
- 2 jajci
- sol
- olje
- 2 žlici krušnih drobtin
- sladkor (po želji)
Krompirjevi svaljki z zdrobom – priprava:
Najprej skuhamo krompir.
Na mizo vsujemo pirino moko, zdrob in sol. Olupljen krompir damo v stiskalnico za krompir ter ga stisnemo na moko in zdrob. Na sredino naredimo luknjo in vanjo vbijemo jajci.
Vse sestavine dobro pregnetimo, da dobimo testo. Iz njega oblikujemo svaljke.
Svaljke kuhamo v vreli in slani vodi. Kuhani so, ko priplavajo na površje. Včasih se kakšen prilepi na dno, v tam primeru si pomagamo s kuhalnico in jih nežno postrgamo iz dna. Ko so kuhani, jih odcedimo.
Na ponvi segrejemo olje in na njem prepražimo drobtine. Nato v ponev vsujemo krompirjeve svaljke in jih par minut pečemo. Vmes večkrat rahlo premešamo in pazimo da se nem ne zdrobijo.
Postrežemo jih lahko kot samostojno jed skupaj s skledo solate ali s kompotom. Lahko pa jih postrežemo tudi kot prilogo k mesu ali s poljubno omako.
Dober tek!