Krompirjevi svaljki z zdrobom
Print Friendly, PDF & Email

Krompirjevi svaljki so pri nas zelo priljubljena jed. Postrežemo jih lahko kot samostojno jed ali kot prilogo k mesu s poljubno omako. Obstaja več receptov, jaz vam bom predstavila svoj najljubši recept za svaljke s pirino moko in pšeničnim zdrobom, ki jih prepražimo na drobtinah.

Krompirjevi svaljki z zdrobom

Krompirjevi svaljki z zdrobom – pripomočki:

  • večji lonec
  • manjši lonec
  • stiskalnica za krompir
  • cedilnik
  • ponev
  • kuhalnica
  • žlica

Krompirjevi svaljki z zdrobom – sestavine:

Za približno 2 – 3 osebe

  • 500 g kuhanega in olupljenega krompirja
  • 250 g pirine moke (lahko uporabite tudi navadno moko)
  • 150 g pšeničnega zdroba
  • 2 jajci
  • sol
  • olje
  • 2 žlici krušnih drobtin
  • sladkor (po želji)

Krompirjevi svaljki z zdrobom – priprava:

Najprej skuhamo krompir.

Krompirjevi svaljki 1

Na mizo vsujemo pirino moko, zdrob in sol. Olupljen krompir damo v stiskalnico za krompir ter ga stisnemo na moko in zdrob. Na sredino naredimo luknjo in vanjo vbijemo jajci.

Krompirjevi svaljki 2

Vse sestavine dobro pregnetimo, da dobimo testo. Iz njega oblikujemo svaljke.

Krompirjevi svaljki 3

Svaljke kuhamo v vreli in slani vodi. Kuhani so, ko priplavajo na površje. Včasih se kakšen prilepi na dno, v tam primeru si pomagamo s kuhalnico in jih nežno postrgamo iz dna. Ko so kuhani, jih odcedimo.

Krompirjevi svaljki 4

Na ponvi segrejemo olje in na njem prepražimo drobtine. Nato v ponev vsujemo krompirjeve svaljke in jih par minut pečemo. Vmes večkrat rahlo premešamo in pazimo da se nem ne zdrobijo.

Krompirjevi svaljki 5

Postrežemo jih lahko kot samostojno jed skupaj s skledo solate ali s kompotom. Lahko pa jih postrežemo tudi kot prilogo k mesu ali s poljubno omako.

Namig
Če ste sladkosnedi lahko svaljke potrosite z žlico sladkorja ali sam sladkor dodate že v samo testo.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 34 Povprečno: 4.4]

Dodaj odgovor