Krompirjev zos s čemažem
Krompirjev zos je priljubljena staro slovenska jed. V času rasti čemaža pa ji lahko obogatimo okus tudi s tem zdravim divjim česnom in dobimo krompirjev zos s čemažem. Pravzaprav lahko to jed delamo in jemo skozi vse leto, kajti tudi, če nimamo svežega čemaža, lahko uporabimo čemažev pesto ali čemaž iz zamrzovalnika.
Pripomočki za krompirjev zos s čemažem:
- električni mešalnik
- blender
Sestavine za krompirjev zos s čemažem:
Za 4 osebe:
- 800 g krompirja
- 2 stroka česna
- 1 žlica domače začimbne mešanice (vegete)
- 1 žlička mlete rdeče paprike
- 2 lovorjeva lista
- 1 pest čemaža
- sol
- poper
Priprava krompirjevega zosa s čemažem
Krompir olupimo, narežemo na poljubno velike kocke ter ga prelijemo z vodo. Vode naj bo toliko, da je ves krompir ravno pod njo. Tako bo za krompirjev zos s čemažem ravno prav vode za pravilno gostoto jedi.
Pripravimo si še začimbe in čemaževe liste. Če ni sezona čemaža in nimamo svežih listov, lahko brez skrbi uporabimo ali čemažev pesto ali zamrznjene čemaževe liste.
Med tem, ko se krompir kuha, čemaževe liste zrežemo na manjše dele in jih skupaj s česnom zmeljemo v blenderju v pesto.
Krompirju ne pozabimo med kuhanjem dodati začimbe: sol, poper, mleto rdečo papriko, lovorjeve liste in malo domače začimbne mešanice.
Ko je krompir kuhan ga odstavimo iz kuhalne površine.
Z električnim mešalnikom (lahko tudi s paličnim mešalnikom, a v tem primeru bo zos dobil bolj lepljivo strukturo) krompir zmiksamo do želene strukture. Lahko pustimo, da je v njem še nekaj večjih koščkov krompirja, lahko pa v čisto tekočo strukturo. Pri nas imamo radi, da so v njem še vidni koščki.
Nato dodamo zmlet čemaž s česnom in dobro premešamo.
Krompirjevega zosa s čemažem nič več ne pogrevamo ali vremo, temveč ga takoj postrežemo. Mi imamo zelo radi zraven na drobno narezano govedino, super kombinacija pa je tudi kakšno drugo meso ali hrenovke.
Dober tek! 😊