Kremna špinača z jajcem
Špinača je priljubljena jed, ko si zaželimo malo lažje hrane, odlična je tudi kot priloga. Najslajši so mladi spomladanski listki, vendar ker takšnih nimamo vedno na voljo, je dobra tudi iz zamrznjenih zalog. Še posebej slastna je kremna špinača z jajcem.
Kremna špinača z jajcem – pripomočki:
- lonec
- ponev
- kuhalnica
Kremna špinača z jajcem – sestavine:
Sestavine za 2 osebi:
- 500 g zmrznjene sesekljane špinače (še bolje sveže)
- 2 slabi žlici moke
- 300 ml mleka
- 200 ml vode
- 100 ml sladke smetane
- 1 majhen strok česna
- 3 žlice olja
- sol
- poper
Kremna špinača z jajcem – postopek:
Na olju rahlo prepražimo moko in česen.
Nato dolijemo mleko in vodo ter ves čas mešamo, da se nam moka ne sprime.
Ko je kremna omaka nared, dodamo špinačo. Če nam jo je uspelo predhodno odtaliti, toliko bolje, drugače pa ni nič narobe, če dodamo kar zmrznjeno kocko, ki se bo v omaki zelo hitro odtalila.
Sedaj dolijemo sladko smetano, solimo, popopramo in preverimo gostoto. Če se nam zdi preveč gosta, dolijemo malo malo mleka ali vode. Pustimo rahlo vreti cca. 7 minut.
Špinačo se vročo serviramo s pečenim jajcem na oko.
In še predlog za serviranje, da bo otrokom jed zanimivejša in okusnejša. V krožnik s špinačo dodamo pire, ki ga oblikujemo kot vulkan, na vrh postavimo pečeno jajce na oko, ki se razliva po pireju, kar predstavlja bruhajoči vulkan. Poskusite, otroci bodo zelo navdušeni in jed bodo z veseljem pojedli.