Kraljeva lazanja
Print Friendly, PDF & Email

Si želite zares dobre lazanje? Potem vam svetujem, da poskusite kraljevo lazanjo, ki bo s svojim bogatim okusom zagotovo navdušila tudi najbolj zahtevne. Kraljeva lazanja je zelo okusna jed, ki se ji ni moč upreti, saj je kombinacija mesa in gob skupaj v zelenjavni omaki ter z bešamelom in izbranimi siri enostavno enkratna. Jed je tako res bogata z okusi in nasitna, zato sem jo poimenovala kar kraljeva lazanja. Poskusite jo narediti, ne bo vam žal.

Pripomočki za pripravo kraljeve lazanje

  • okrogel pekač premera 33 cm
  • pečica
  • štedilnik
  • lonec za kuhanje bešamel omake velikosti 2 l ali več z pokrovom
  • metlica za mešanje sestavin
  • velika globlja ponev
  • deska in nož za rezanje zelenjave
  • mala čajna žlička
  • velika jušna žlica
  • kuhalnica
  • platnena kuhinjska brisača

Sestavine za kraljevo lazanjo

Za 6-8 oseb:

  • 500 g mletega mešanega ali govejega mesa
  • 350 g testenin za lazanjo (lističi)
  • 1 kg naribane mozzarele
  • 500 g šampinjonov ali drugih gob po izbiri (dežnikarice, jurčki, lisičke …)
  • 250 g narezanih pelatov
  • 2 dl mleka
  • 7 strokov česna
  • 200 g svežega pora
  • 250 g korenja
  • 2 čebuli (okoli 250 g)
  • 200 g sira gorgonzola
  • 6 žlic olivnega ali sončničnega olja
  • sol in poper po okusu
  • 40 g parmezana (1 mali zavojček)

Za bešamel:

  • 100 g masla
  • 70 g gladke bele moke tip 500
  • 1/2 žličke nastrganega muškatnega oreščka
  • 8 dl mleka

Priprava kraljeve lazanje

Najprej očistimo in na koščke narežemo vso zelenjavo. Por narežemo na kolobarje, česen nasekljamo. Na štedilnik postavimo ponev ter na tihem ognju segrejemo olje. V segreto olje damo vso narezano zelenjavo in pražimo okoli 10 minut.

Ko je zelenjava lepo prepražena, dodamo mleto meso in narezane gobe ter nadaljujemo z praženjem na tihem ognju še 10 minut. Vse sestavine med praženjem večkrat premešamo in pazimo, da se sestavine v ponvi ne prismodijo. Po poteku tega časa, sestavinam dodamo narezane pelate, dobro premešamo in kuhamo še okoli 20 minut, da izpari odvečna tekočina tekočina.

Med tem časom pripravimo bešamel.

Bešamel za kraljevo lazanjo pripravimo tako, da na tihem ognju raztopimo 100 g masla.

V stopljeno maslo stresemo okoli 70 g bele moke in pri tem nenehno mešamo s pomočjo metlice, da se sestavine lepo združijo in ni grudic.

Ko sta maslo in moka lepo združena, jima dodamo 8 dl hladnega mleka, muškatni orešček, sol in poper po okusu ter nadaljujemo z mešanjem.

Dobro premešane sestavine počasi in na tihem ognju segrevamo tako dolgo, da zavrejo. Vmes mešamo in pazimo, da se bešamel ne prime dna posode.

Takoj, ko bešamel zavre in dobi lepo ter gosto, kremno teksturo, ga odstranimo z ognja in na posodo namestimo pokrovko.

Sedaj vzamemo pekač in vanj vlijemo 1 dl mleka. Na dno pekača, ki, smo ga polili z mlekom, zložimo lističe testenin za lazanjo tako, da pokrijemo dno. Zložene lističe ponovno polijemo z 1 dl mleka in jih premažemo z bešamelovo omaki, ki je še vedno topla.

Na bešamel damo okoli mesno-zelenjavno-gobovega nadeva kraljeve lazanje, ki smo ga pripravili v ponvi.

Čez polijemo bešamel,  vzamemo še mocarelo in z njo pokrijemo mesno zelenjavni nadev.

Čez ponovno naložimo lističe testenin, ki jih prelijemo z bešamel omako, damo mesno-zelenjavni-gobov nadev, bešamel omako in naribano mocarelo. Postopek ponavljamo vse dokler nam ne zmanjka sestavin. Zadnji, vrhnji sloj naj bo mocarela.

Za konec vzamemo gorgonzolo, jo narežemo na večje kose, ki jih nato razporedimo po površini pekača, čez vse skupaj pa potrosimo še nariban parmezan.

Tako pripravljeno kraljevo lazanjo denemo v  pečico, ki smo jo predhodno segreli na 170 °C (ventilacijska pečica) in lazanjo pečemo  25 – 30 minut, da se vrh lazanje lepo zapeče. Temperaturo in čas pečenja prilagodite svoji pečici.

Kraljeva lazanja je pripravljena, pečeno lazanjo vzamemo iz pečice in jo pokrijemo s kuhinjsko brisačo, da se med ohlajanjem ne izsuši in jo pustimo, nekaj minut. Nato še vročo lazanjo narežemo na kose in postrežemo.

Dober tek.

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor