Kozice v sojini omaki
Kozice v sojini omaki z dodatkom česna in limone so hitro pripravljen, a slasten obrok. Lahko jih ponudimo kot predjed ali pa kot samostojno jed v družbi riža, rezancev ali tudi kakšnih ostalih testenin.
Jed lahko izboljšamo še tako, da si vzamemo nekaj časa pred pečenjem in kozice mariniramo.
Pripomočki za kozice v sojini omaki:
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za kozice v sojini omaki:
Za 2 osebi:
- 350 g repkov kozic
- 1 limona (sok)
- 2 stroka česna
- 3 žlice svetle sojine omake (light)
- 1 žlička temne sojine omake (dark)
- poper
Postopek za kozice v sojini omaki:
Repke kozic operemo, če niso očiščeni, jim odstranimo “črno nitko”, ki je njihov prebavni sistem. Nato jih osušimo na papirnati brisački.
Pripravimo si limono, česen ter svetlo sojino omako.
Česen čisto na drobno nasekljamo, limono ozamemo in oboje dodamo k očiščenim repkom kozic. Na vrh dodamo še 2 do 3 žlice svetle sojine omake.
Vse dobro premešamo in pustimo vsaj 30 minut, da se kozice marinirajo. Če imamo za mariniranje več časa, še toliko bolje.
Malo količino olja v ponvi dobro segrejemo. Ko polagamo kozice iz marinade v ponev, mora meso kozic zacvrčati. To pomeni, da imamo pravo temperaturo.
V ponev, eno zraven druge, nadevamo repke kozic, marinado pa prihranimo za kasneje.
Zelo pomembno je, da kozic ne prepečemo. V tem primeru bodo postale žilave, žvečljive in nič kaj sočne. Zato se res držimo pravila, da je ponev zelo vroča in da pečemo kozice približno 1 minuto na vsaki strani. Čas pečenja se seveda razlikuje od velikosti kozic. Če imamo drobne, majhne – potem bo dovolj tudi 40 sekund. Če pa imamo velike repke kozic, pa čas pečenja na eni strani podaljšamo maksimalno na 2 minuti.
Ko smo repke kozic na hitro popekli, dodamo k njim v ponev 2 do 3 žlice marinade ter žličko temne sojine omake.
Vse skupaj pečemo sedaj še kakšno minuto, da se omaka opime mesa kozic in se rahlo zgosti.
Kozice v sojini omaki so tako pripravljenje za serviranje kot predjed s kakšnim koščkom popečenega kruha. Ali kot glavna jed s prilogo riža, raznih rezancev ali kakšnih drugih testenin.
Dober tek 🙂