Kozice s testeninami v paradižnikovi omaki
Kozice s testeninami v paradižnikovi omaki so ena izmed mojih najljubših morskih jedi, čeprav nisem ljubiteljica morske hrane. So enostavna jed, ki je hitro pripravljena in z malo sestavinami, po okusu sočna, pa vendarle ne vleče preveč na morsko.
Pripomočki za kozice s testeninami v paradižnikovi omaki:
Ni posebnih pripomočkov.
Sestavine za kozica s testeninami v paradižnikovi omaki:
Za 2 osebi:
- 300 g kozic
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- 300 ml paradižnikove mezge
- 1 dl belega vina
- začimbe: sol, poper, bazilika, mešanica začimb, sladka mleta paprika (ščepec vsake oz. po želji)
- 250 g testenin – široki rezanci
- žlica oljčnega olja
- 20 g nastrganega parmezana ali nastrganega trdega sira
Postopek za kozice s testeninami v paradižnikovi omaki:
Pripravimo sestavine. Kozice lahko predhodno očistimo ali pa ne, po želji.
Čebulo sesekljamo in prepražimo na ponvi, kjer predhodno segrejemo malce oljčnega olja.
Dodamo kozice in pražimo dve minuti. Dodamo začimbe.
Dodamo česen, ki smo ga predhodno strli. Premešamo in še kratko pokuhamo. Dodamo paradižnikovo mezgo. Kuhamo še pet do deset minut, medtem skuhamo testenine po navodilih z embalaže.
Kuhane testenine odcedimo in jih damo v ponev s kozicami. Dodamo nastrgani sir in vse skupaj dobro premešamo.
Kozice s testeninami v paradižnikovi omaki so pripravljene za postrežbo. Po vrhu lahko dodamo še malce dodatnega parmezana, okrasimo z lističem sveže bazilike ipd., vedno pa se dobro prileže tudi kozarec belega vina.