Odlična jota s kislo repo
Jota je odlična jesensko zimska jed, ko se začneta repa in zelje kisati. Iz česa se dela jota je večna polemika, saj so jo pred časi delali različno v različnih pokrajinah. Tako, da ne bo nič narobe, če boste vzeli kislo repo ali kislo zelje za izdelavo jote.
Je pa značilnost originalnih jot sigurno ta, da ne vsebujejo čebule in paradižnika ali paradižnikove mezge.
Pripomočki za joto s kislo repo:
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za joto s kislo repo:
Za 6 oseb:
- 1 kg kisle repe
- 400 g fižola v zrnju
- 500 g krompirja
- 300 g prekajenega mesa ali klobas
- 6 strokov česna
- 2 lovorjeva lista
- sol
- poper
- 1 žlica masti ali olja
Postopek za joto s kislo repo:
Pripravimo si vse sestavine, ki jih bomo potrebovali za joto s kislo repo. Če vzamemo suh fižol, ga najprej čez noč namočimo in nato skuhamo. Lahko pa uporabimo kar kuhan fižol iz pločevinke.
Krompir narežemo na poljubno velike kocke in ga prav tako skuhamo. Česen na drobno sesekljamo in ga na žlici olja ali masti na hitro popražimo, da zadiši. Nikakor ga ne smemo zažgati, kajti potem bo imela jed grenak priokus.
Medtem, ko posebej kuhamo fižol in krompir, stresemo kislo repo v lonec, kjer bomo kuhali joto. V repo narežemo prekajeno meso, dodamo lovorjev list in kuhamo približno 30 minut.
Sedaj k repi in mesu dodamo kuhan fižol, popramo in po potrebi solimo. Pri soljenju bodimo zelo previdni. Ponavadi sta slana že kisla repa in meso. Zato dodatna sol ponavadi ni potrebna.
Na koncu dodamo še kuhan krompir, katerega 1/3 zmečkamo, ostalo pa dodamo kar v kosih. Del krompirja zmečkamo zato, da joto zgostimo in dobimo rahlo kremasto strukturo.
Vse skupaj kuhamo še približno 15 minut in jota s kislo repo je gotova. Postrežemo jo lahko takoj, odlična pa je tudi pogreta naslednji dan.
Dober tek 😊