Ječmenček s školjkami
Če si želite na hitro pričarati poletno morsko vzdušje še pred odhodom na dopust, ali pa v sivih jesenskih dneh, predlagam ječmenček s školjkami, v katerem se okus morskih školjk nežno dopolni z aromo sveže nabranih mladih poganjkov divjega koromača ali komarčka. Ječmenček s školjkami je izvrstna jed za lahko kosilo, hladnega lahko postrežemo tudi kot poletno solato, čeprav ne verjamem, da ga bo kaj ostalo …
Kaj potrebujemo za ječmenček s školjkami:
- 3 sklede
- kuhinjska tehtnica
- nož
- deska za rezanje
- velika globoka ponev ali vok
- pokrovka
- kuhalnica
Sestavine za ječmenček s školjkam:
(za 2 osebi)
- 80 g ješprenja- ječmenove kaše
- 250 g morskih školjk (klapavice, vongole- kočice)
- 120 g graha
- 2 stroka česna
- ½ čebule
- šopek mladih poganjkov divjega koromača ali komarčka
- 2 žlici paradižnikove mezge
- sok polovice limone
- ščepec soli
- poper
- olje
Ječmenček s školjkami – postopek:
Ješprenj preberemo, splaknemo z vodo, odcedimo in v manjši skledi namočimo za 6-8 ur. Voda naj za 1-2 centimetra sega nad nivojem ješprenja. Pred pričetkom kuhanja ješprenj odcedimo, pri čemer tekočine, ki je ostala od namakanja, ne zavržemo. Za pripravo jedi lahko uporabimo zamrznjene školjke in grah ali pa sveže sestavine.
Zelenjavo očistimo. Čebulo drobno nasekljamo, česen stremo in nasekljamo. Poganjke koromača drobno nasekljamo. Debelejše dele stebel zavržemo.
V globoki ponvi na malo olja prepražimo nasekljano čebulo. Ko se razmehča in zlato obarva, dodamo školjke, odcejen ješprenj, grah in paradižnikovo mezgo.
Začinimo, dolijemo toliko tekočine, da prekrije vse sestavine v voku, ter premešamo. Pri dodajanju tekočine bodimo previdni in jo raje dodajamo v manjših količinah postopoma, da jed ne bo preredka. Najprej porabimo tekočino, v kateri smo namakali ješprenj.
Pokrijemo in dušimo 8-10 minut oziroma toliko časa, da se ješprenj skuha. Med dušenjem opazujemo količino tekočine v voku: če postane mešanica suha, dodamo še nekaj tekočine, če pa je tekočine preveč, kuhamo brez pokrovke, da odvečna tekočina izpari. Kako vemo, da je gostota jedi pravšnja? Mešanica v voku mora biti močnata, pri čemer tekočina ne sme zastajati ob robovih. Tik pred koncem v jed vmešamo na drobno nasekljane liste koromača, česen in izdatno pokapamo s sokom limone. Pokrijemo in pustimo še nekaj minut, da se okusi prepojijo.
Jed postrežemo z dodatkom sveže naribanega parmezana in kozarcem belega mediteranskega vina. Pa dober tek!
Ko okuse tradicije dopolnita svežina morja in prvinska naravna aroma mediteranskega zelišča, smo ustvarili ječmenček s školjkami.