Ječmenček s školjkami
Print Friendly, PDF & Email

Če si želite na hitro pričarati poletno morsko vzdušje še pred odhodom na dopust, ali pa v sivih jesenskih dneh, predlagam ječmenček s školjkami, v katerem se okus morskih školjk nežno dopolni z aromo sveže nabranih mladih poganjkov divjega koromača ali komarčka. Ječmenček s školjkami je izvrstna jed za lahko kosilo, hladnega lahko postrežemo tudi kot poletno solato, čeprav ne verjamem, da ga bo kaj ostalo …

jesprenjcek-s-skoljkami-3

Kaj potrebujemo za ječmenček s školjkami:

  • 3 sklede
  • kuhinjska tehtnica
  • nož
  • deska za rezanje
  • velika globoka ponev ali vok
  • pokrovka
  • kuhalnica

Sestavine za ječmenček s školjkam:

(za 2 osebi)

  • 80 g ješprenja- ječmenove kaše
  • 250 g morskih školjk (klapavice, vongole- kočice)
  • 120 g graha
  • 2 stroka česna
  • ½ čebule
  • šopek mladih poganjkov divjega koromača ali komarčka
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • sok polovice limone
  • ščepec soli
  • poper
  • olje

jesprenjcek-s-skoljkami

 Ječmenček s školjkami – postopek:

Ješprenj preberemo, splaknemo z vodo, odcedimo in v manjši skledi namočimo za 6-8 ur. Voda naj za 1-2 centimetra sega nad nivojem ješprenja. Pred pričetkom kuhanja ješprenj odcedimo, pri čemer tekočine, ki je ostala od namakanja, ne zavržemo.  Za pripravo jedi lahko uporabimo zamrznjene školjke in grah ali pa sveže sestavine.

Zelenjavo očistimo. Čebulo drobno nasekljamo, česen stremo in nasekljamo. Poganjke koromača drobno nasekljamo. Debelejše dele stebel zavržemo.

V globoki ponvi na malo olja prepražimo nasekljano čebulo. Ko se razmehča in zlato obarva, dodamo školjke, odcejen ješprenj, grah in paradižnikovo mezgo.

jesprenjcek-s-skoljkami-1

Začinimo, dolijemo toliko tekočine, da prekrije vse sestavine v voku, ter premešamo. Pri dodajanju tekočine bodimo previdni in jo raje dodajamo v manjših količinah postopoma, da jed ne bo preredka. Najprej porabimo tekočino, v kateri smo namakali ješprenj.

Pokrijemo in dušimo 8-10 minut oziroma toliko časa, da se ješprenj skuha. Med dušenjem opazujemo količino tekočine v voku: če postane mešanica suha, dodamo še nekaj tekočine, če pa je tekočine preveč, kuhamo brez pokrovke, da odvečna tekočina izpari. Kako vemo, da je gostota jedi pravšnja? Mešanica v voku mora biti močnata, pri čemer tekočina ne sme zastajati ob robovih. Tik pred koncem v jed vmešamo na drobno nasekljane liste koromača, česen in izdatno pokapamo s sokom limone. Pokrijemo in pustimo še nekaj minut, da se okusi prepojijo.

jesprenjcek-s-skoljkami-2

Jed postrežemo z dodatkom sveže naribanega parmezana in kozarcem belega mediteranskega vina. Pa dober tek!

Zanimivost in kulinarični namig:
Ješprenj ali ječmenova kaša je izvrstna kot nadomestek riža v rižotah, za pripravo sladkih sadnih narastkov, močnatih jedi, solat, namazov ali polpetkov, čeprav se večinoma uporablja za pripravo krepkih enolončnic. Ječmen je izredno hranljivo, snovno bogato in nasitno živilo z visoko vsebnostjo vlaknin in manjšim deležem ogljikovih hidratov v primerjavi z ostalimi žitaricami. Zato je idealno varovalno in dietno živilo. Ješprenj je hrana naših babic in dedov, torej tudi del našega prostora in kulture, ki pa jo lahko uporabimo v raznovrstnih sodobnih kulinaričnih preoblekah. Zato bi jo vsekakor veljalo večkrat vključiti v naše jedi.
Ko okuse tradicije dopolnita svežina morja in prvinska naravna aroma mediteranskega zelišča, smo ustvarili ječmenček s školjkami.

 

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Eva

Navdušena in zvedava raziskovalka sveta in sebe: lepot in darov narave, skrivnosti različnih kultur in svojih notranjih doživetij, občutkov in vtisov. Vse to so tudi moja kulinarična raziskovanja: prepletanje in nadgradnja tradicionalnih receptov, spoznavanje "naravne" kuhinje in izvirni eksperimenti.

Dodaj odgovor